© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Minder ooievaarskuikens door slecht voorjaar

In dierenpark Planckendael hebben ze dit jaar opvallend minder ooievaarskuikens geringd. Dat is opvallend minder dan het recordjaar 2015 en dat heeft alles te maken met het slechte voorjaar.

Sven Van Haezendonck

Twee rondes zijn er nodig om alle jongen in de nesten van het dierenpark in Muizen (Mechelen) te ringen. Zestig heeft specialist Jean Niesz er geteld, een pak minder dan de honderd van vorig jaar. "Dit heeft alles te maken met het natte en vooral koude voorjaar. Vogels en zeker ooievaars zijn daar gevoelig voor", zegt hij.

Overwinteren doen de ooievaars in Europa in het zuiden van Spanje, maar er zijn er ook die verder vliegen. "Naar West-Afrika, tot in Mali bijvoorbeeld", geeft Niesz aan. Zo vliegen sommige ooievaars meer dan 4.000 kilometer, met een gemiddeld van 300 kilometer per dag.

De overlevingskansen van jonge ooievaars zijn helaas niet zo groot. "En dat is in belangrijke mate te wijten aan hoogspanningskabels. Als de vogels daartegen vliegen, raken ze een poot of een vleugel kwijt. Of ze worden geëlektrocuteerd", legt de specialist uit.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio