© kioni papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

© JORGE DIRKX

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een nacht tussen de jongeren van Luchtbal: ”Politie provoceert ons”

De wijk Luchtbal heeft een bewogen week achter de rug. Na de hardhandige arrestatie van Arbi Abdelilah, die ernstig gewond raakte aan zijn oog, liepen de spanningen hoog op tussen de plaatselijke jongeren en de politie. Bij schermutselingen tussen de arm der wet en de plaatselijke jongeren werden politievoertuigen bekogeld met stenen en gingen twee auto’s in vlammen op.

Joris VAN DER AA

Onze reporter hing een nacht rond met de Luchtbalboys. “Maak van ons geen wereldnieuws. Wij zijn Molenbeek niet”, zeggen ze. Het is donderdagavond, 23u. Een tiental jongeren slentert door de Columbiastraat, in de richting van het sportveldje aan het Tampicoplein. In de verte klinkt muziek en brandt feestverlichting. De buurtbewoners organiseren een iftar (de maaltijd die tijdens de vastenmaand ramadan door moslims direct na zonsondergang genuttigd wordt), met gratis soep. Af en toe rijdt een patrouille voertuig voorbij, maar verder is de politie opvallend onopvallend aanwezig. Dit is zeker geen bezette wijk.

“Toch zijn ze er”, snuift een jongen van Marokkaanse origine. “De mannen van het SRT (Snelle Respons Team, red.) staan hier verdekt opgesteld in de wijk. We hebben ze al een paar keer gezien in hun grijze Skoda. De voorbije nacht was het dezelfde bullshit als de andere nachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners