© rr

Verrebroekdok wordt verder uitgebreid

Er worden nieuwe stappen gezet om het Verrebroekdok in de Waaslandhaven uit te breiden. Het Havenbedrijf Antwerpen zoekt een aannemer om de Verrebroekse plassen tijdelijk leeg te pompen. Zo kan onder meer een archeologisch vooronderzoek plaatsvinden, vereist voor de bouwaanvraag van de uitbreiding van het Verrebroekdok.

Het Verrebroekdok is het meest westelijk gelegen dok van het Antwerpse havengebied. De bouw ervan begon in 1996 en al enkele jaren wil men een derde fase fase ingaan. Het zuideinde zou met ongeveer 1.200 meter kaaimuur worden uitgebreid, bijna tot aan de Hoogschoorweg. Errond wordt ongeveer 130 hectare aan haventerreinen ontwikkeld, dichtbij de dorpskern van Verrebroek.

De derde fase liep heel wat vertraging op. “In de zone van de derde fase was heel waardevolle natuur ontstaan. De fase kan niet ingaan vooraleer er elders compensatie plaatsvindt. De haven is nu samen met de Vlaamse regering bezig om nieuw natuurgebied aan te leggen, de Prosperpolder Zuid”, zegt Jan Hemelaer, procesmanager voor de havenontwikkeling.

In het kader van de bouwaanvraag moet in het gebied nog een archeologisch vooronderzoek gebeuren en voor de aanleg van de kaaimuren is een grondonderzoek nodig. Het gebied staat met de Verrebroekse plassen onder water, maar het water is te ondiep voor een ponton. Daarom zoekt het Havenbedrijf Antwerpen een aannemer die in twee fases de plassen opeenvolgend afvist en leegpompt. De werken zouden duren tot januari 2017 en er wordt vis teruggeplaatst.

Het is nog niet duidelijk hoeveel de hele pompoperatie zal kosten. De Vlaamse administratie schat de bouw van de kaaimuren, de baggerwerken en het bouwrijp maken van de terreinen alvast in op ongeveer 83 miljoen euro.

Een verdere timing voor de uitbreiding van het dok kon niet meteen worden gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio