© EPA

© Jimmy Kets

© FRBE

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Joodse homo’s hebben altijd twee opties”

De Antwerpse rabbijn Aaron Malinsky, bekend om zijn interreligieuze dialoog, heeft na zijn passage in het tv-programma De Afspraak, op Canvas, bedreigingen ontvangen.

sylvia mariën

Presentator Bart Schols nodigde Malinsky woensdag samen met een imam uit om het, naar aanleiding van de schietpartij in homonachtclub Pulse in Orlando, te hebben over homoseksualiteit in de religie. Op Schols’ vraag: ‘Wat als uw zoon homo zou zijn?’ ging Malinsky niet in, en dat deed gisteren stof opwaaien.

Hij heeft veel vrienden in de holebigemeenschap, zegt Malinsky, maar hij wenst niet terug te komen op de beurt die hij op tv maakte. De rabbijn heeft het gevoel dat Schols persoonlijk met hem wilde afrekenen door te blijven hameren op een fictieve vraag in de privésfeer.

© Jimmy Kets

“Zelf heb ik met mijn ouders nooit over homoseksualiteit gesproken, maar mijn zonen weten wel dat het bestaat en ik doe er ook heel normaal over”, zegt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel. “Als zij in het park twee mannen zien kussen, is mijn reactie so what? Ook op school leren mijn kinderen wat holebi’s zijn. Een paar joodse kennissen van mij zijn homo. Israël heeft een grote gayscene, en stuurde in 1998 al de transseksuele Dana International naar het Songfestival.”

“Ben je joods en homoseksueel, dan heb je eigenlijk twee opties”, zegt Freilich. “Of je leeft als homo en keert het religieuze leven de rug toe. Of je blijft vrijgezel en kiest voor een religieus leven. Het is zoals priesters en nonnen die wel hetero- of homoseksuele gevoelens hebben, maar daar niet naar handelen.”

Vastgoed

Jobs in de regio