© EPA

Weening: “Gevaarlijke afdaling, maar alles gegeven”

Roompot-Oranje Peloton beleefde een schitterende donderdag met twee zeges: Wesley Kreder mocht juichen in de Ster ZLM Toer, Pieter Weening pakte in de Ronde van Zwitserland de eerste WorldTour-zege voor de Nederlandse procontinentale formatie.

In de Ronde van het Baskenland leek Weening eerder al lange tijd op weg naar een stunt, maar zag hij finaal Thomas De Gendt de zege afsnoepen. Nu was het wel raak voor de 35-jarige kopman van Roompot-Oranje Peloton. “Dit is een WorldTour-wedstrijd met een sterk deelnemersveld. Veel renners komen zich hier voorbereiden op de Tour. Dat maakt het speciaal voor mij om hier te winnen, niet alleen voor mij, maar voor het ganse team is dit een mooie zege.”

Weening glipte mee in een vroege vlucht, samen met zijn ploegmaat Antwan Tolhoek, voor de vierde dag op rij in de aanval, die op zoek ging naar de bergpunten en zijn totaal onderweg op 84 punten bracht, waarmee hij steviger aan de leiding kwam. “Natuurlijk was het vooral de bedoeling om onderweg naar de Klausenpass mee te zitten voor de bergpunten voor Antwan”, aldus Weening, “maar zelf wilde ik ook voor de aanval kiezen om een goede uitslag te rijden.”

In de afdaling van die Klausenpass lag het spekglad en spatte de kopgroep van vijftien uit elkaar. “Door het barre weer werd het een gevaarlijke afdaling”, vertelt Weening, “Antwan moest lossen. Daarna draaide het in de vallei goed rond en aan de voet van de slotklim ben ik tempo gaan rijden. Het was niet eens een demarrage, maar tot mijn verbazing had ik direct een gaatje. Daarna was het een kilometer of acht alles geven, met gelukkig de overwinning als resultaat. Hier ben ik heel tevreden mee.”

Weening is aan een topseizoen bezig. Eerder pakte de Fries al een rit en het eindklassement in de Ronde van Noorwegen.

Meer sportnieuws