© REUTERS

DUITSLAND - POLEN: 0-0

Duitsland en Polen houden elkaar in evenwicht: 0-0

Duitsland en Polen hebben hun burenduel op het EK afgesloten met een doelpuntenloos gelijkspel. In een wedstrijd die vooral uitblonk in defensieve organisatie, was er te weinig animo om een verdiende winnaar aan te duiden. Beide ploegen hebben nu vier punten en lijken al bijna zeker van plaatsing voor de volgende ronde.

Joachim Löw wisselde voor het eerst sinds hij Duits bondscoach is zijn basisploeg al na één wedstrijd op een groot toernooi: de opnieuw wedstrijdfitte Mats Hummels stond aan de aftrap, Shkodran Mustafi moest plaats ruimen in het centrum van de verdediging. Verder behield Löw het vertrouwen in het team dat Oekraïne versloeg, dus mét Götze. Bij de Polen was doelman Szczesny buiten strijd, bondscoach Nawalka bracht Swansea-doelman Fabianski en verving Kapustka door Rennes-middenvelder Grosicki.

De Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers moest al vroeg in de wedstrijd een gele kaart trekken: Sami Khedira haalde Milik onderuit en verijdelde zo een vroege Poolse counter. Het bleek een zeldzaam moment van opwinding in een verdedigende eerste helft. Geen wonder: beide landen wonnen hun openingsmatch en zouden dus ook bij een gelijkspel een goede zaak doen. In de beginfase kopte Götze nog een voorzet van Draxler over, een afstandsschot van linksachter Hector ging meters naast en Kroos schoof een voorzet na een knappe actie van Müller naast, maar Fabianski moest geen enkele keer ingrijpen. De Polen parkeerden de bus: ook zij schoten voor rust geen énkele keer op doel, Manuel Neuer had net zo goed thuis kunnen blijven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meteen na rust kregen we dan toch wat opwinding: eerst zette Grosicki uitstekend voor naar Milik, maar de Ajax-spits timede zijn kopbal compleet verkeerd en schampte het leer met zijn neus naast het doel van Neuer. Een onbegrijpelijke misser. En meteen daarna werd Götze door de Poolse buitenspelval geloodst, maar de Bayern-speler schoot recht op Fabianski. Het was zowaar het eerste schot tussen de Poolse palen op dit EK, een bewijs van hun sterke verdedigende organisatie!

© Photo News

Het contrast met de eerste helft kon niet groter zijn: we kregen zowaar even voetbal te zien na rust. Eerst werd Milik via een aardige combinatie op de Poolse rechterflank gelanceerd, maar Hummels haalde de angel op de rand van de zestien uit de aanval met een uitstekende tussenkomst. Diezelfde Milik trapte vervolgens een vrije trap na een ingestudeerd nummertje met Lewandowski in het zijnet, en Boateng moest zich voor een schot van een tot dan toe bleke Lewandowski gooien. De goalgetter van Bayern was niet in zijn dagje: na een fraaie actie op de linkerflank werd hij helemaal vrij in de zestien gevonden, maar hij trapte hopeloos over de bal.

© AFP

Duitsland reageerde met pogingen van Özil (over), de ingevallen Schürrle (te slap), Kroos (geen probleem voor Fabianski) en Müller (over), maar de wedstrijd bloedde stilaan opnieuw dood. Beide trainers probeerden de bakens nog te verzetten met enkele wissels, maar ook dat leverde niets op. In de slotfase ging Grosicki nog voor eigen succes bij een scherpe vrijschop vanaf de linkerflank, maar hij zag zijn poging over gaan. Het was enkel nog opschrikken toen Höwedes plots vrijkwam in de Poolse zestien, maar de Duitse rechtsachter miste zijn controle, weg kans.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De wedstrijd eindigde dus op een logisch doelpuntenloos gelijkspel, beide ploegen hebben na twee wedstrijden nu allebei 4 punten in groep C. Noord-Ierland volgt met drie punten en heeft nog alle uitzicht op de volgende ronde, Oekraïne heeft nul punten en is dus de eerste ploeg die uitgeschakeld is op dit EK. Op dinsdag 21 juni om 18u worden de laatste wedstrijden in deze groep simultaan afgewerkt: Duitsland neemt het dan op tegen Noord-Ierland, Polen speelt tegen Oekraïne.