© EPA

IOC huldigt Pelé in de Olympische Orde

De legendarische Braziliaanse voetballer Pelé is donderdag gehuldigd in de Olympische Orde. Pelé kreeg de onderscheiding van de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, in het Pelé-museum in Santos.

“Het IOC heeft een voorstel van het Braziliaans Olympisch Comité aanvaard om Pelé tot de Olympische Orde te benoemen, de meest gerenommeerde erkenning van het IOC, voor zijn verdiensten in de sportwereld”, verklaarde Thomas Bach tijdens een korte ceremonie in Santos, in het zuid-oosten van Brazilië.

De 75-jarige Braziliaan, vaak beschouwd als de beste voetballer aller tijden, heeft “op regelmatige basis getoond dat hij mensen kan samenbrengen om de sport te vieren met de olympische waarden, vriendschap en respect”, verduidelijkte de Duitse voorzitter van IOC.

De drievoudige wereldkampioen voetbal (1958, 1962 en 1970), vrolijk en goedgeluimd tijdens de huldiging, moest zichzelf ondersteunen met behulp van een wandelstok na verschillende operaties aan de heup.

“Ik bedank mijn oude ploeggenoten voor deze trofee, want alleen kan je geen succes behalen. Ik ben ook blij dat ik deze onderscheiding in Santos mag ontvangen, want het is hier dat ik me aan de wereld heb laten tonen”, toonde Pelé zich dankbaar met de onderscheiding.

Pelé maakte ook een grapje over het feit dat het Braziliaanse voetbalelftal nog nooit de gouden medaille op de Olympisch Spelen kon winnen. “Dat komt omdat ik nooit heb meegespeeld”, vertelde hij met de glimlach. “Nu gaan we Brazilië steunen zodat ze die gouden medaille dit jaar kunnen binnenhalen”, voegde Pelé toe.

Meer sportnieuws