Koninklijk Wieler-Sportcomité viert jubileum

Foto: Margo Tilborghs

Koninklijk Wieler-Sportcomité viert jubileum

Print
Kalmthout - Het Koninklijk Wieler-Sportcomité Kalmthout viert zijn 70-jarig jubileum. Het viert zijn 70-jarig jubileum. Het bestuur en organisatieteam haalde herinneringen op in zaal Zonnedauw.

Herman Van Springel (72) was beroepsrenner van 1965 tot 1981. Zijn naam werd in 1988 verbonden aan een interclubwedstrijd voor nieuwelingen. De club zelf bestaat dit jaar zeventig jaar en is gegroeid uit de Grote Prijs Odiel Lambrechts. “Michel Lambrechts stond samen met zijn vader Sooi, ook wel Sooi Vos genoemd, en Louis Meurisse aan de wieg van het Koninklijk Wieler-Sportcomité Kalmthout”, zegt Luc Wuyts. “Zijn zoon Odiel zag in november 1944 het levenslicht en de eerste koers in 1945 werd dan ook naar hem genoemd. Michel Lambrechts was gedurende 37 jaar de bezieler van de beroepsrennerswedstrijd in Kalmthout.”

Groot succes

In 1980 werd Luc Wuyts voorzitter en acht jaar later vroeg hij Herman Vanspringel om zijn naam aan een nieuwelingenwedstrijd in afwachting van de profs te verbinden. “Herman Vanspringel voelde zich onmiddellijk vereerd en de eerste Wisselbeker Herman Vanspringel werd in 1988 betwist met 74 deelnemers. Binnen de kortste keren groeide het evenement uit tot een groot succes en in 2000 werd de Wisselbeker omgedoopt tot Herman Vanspringels Diamond.”

In 2013 verhuisde de wielerwedstrijd naar de geboortestreek van Herman Vanspringel. Grobbendonk, de gemeente waar Herman woont, krijgt een aparte plaats in het parcours van de Herman Vanspringels Diamond.

Herinneringen ophalen

In zaal Zonnedauw kwam het bestuur en alle helpende handen van destijds weer samen. Er stond een kleine expositie opgesteld en oude foto's werden terug bekeken. “We hebben destijds hard maar heel graag gewerkt aan de organisatie van de wedstrijden. De vele foto's getuigen hiervan. Het is dan ook fijn om weer oude bekenden te ontmoeten. We zijn trots op wat we bereikt hebben. Want zeg nu zelf, zeventig jaar is toch een heel mensenleven”, zegt een bezoeker. 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio