© REUTERS

OEKRAÏNE - NOORD-IERLAND: 0-2

Noord-Ierland verrast Oekraïne en boekt eerste zege op een groot toernooi

Noord-Ierland heeft zijn tweede EK-wedstrijd ooit gewonnen. In een kletsnat Lyon was het de betere van Oekraïne: de Noord-Ieren wonnen met 0-2. Gareth McAuley opende de score meteen na rust, McGinn verdubbelde de Noord-Ierse voorsprong ver in de extra tijd.

Lars Godeau

De tweede speeldag in groep C en het was meteen van moeten voor beide teams. Noord-Ierland verloor zijn openingsmatch met het kleinste verschil van Polen, terwijl Oekraïne met 2-0 onderuit ging tegen wereldkampioen Duitsland. Er werd dus maar beter gewonnen maar inspirerend voetbal leverde dat in de eerste helft niet op. Het was zelfs 37 minuten wachten op een eerste grote kans en die viel enigszins verrassend aan Noord-Ierse kant te noteren. Na een hoekschop - het zou niet de laatste gevaarlijke stilstaande fase worden - kon centrale verdediger Craig Cathcart koppen, het leer eindigde tot opluchting van heel Oekraïne maar net naast.

Rake kopbal

De dappere toeschouwers in Lyon hadden ondertussen al lang spijt gekregen van hun daguitstapje maar dan gebeurde er iets onwaarschijnlijk: in de tweede helft kregen we zowaar attractief voetbal te zien. En dat leverde vrijwel meteen een doelpunt op. Gareth McAuley klom hoger dan de hele Oekraïense defensie en liet met een gekruiste kopbal Pyatov kansloos. 0-1, het eerste doelpunt ooit voor Noord-Ierland op een groot tornooi. Voor de Noord-Ierse fans klaarde de hemel boven Lyon heel even open.

Heel even, dan toch, want een gevaarlijke kopbal van Seleznjov later viel de hagel met bakken uit de hemel. Scheidsrechter Královec riep iedereen naar binnen. En ook hier: heel even dan toch, want amper twee minuten later werd de wedstrijd hervat. Oekraïne begon nu wat meer druk te ontwikkelen maar tot echt uitgespeelde kansen kwam het ook nu niet. Kovalenko nam een afvallende bal ineens op de slof maar zag zijn stevige poging naast zeilen. Het startsein voor een beperkt Oekraïns slotoffensief, maar de Ierse defensie stond pal. Eén Oekraïense kans slechts: in de 89ste minuut kwam Jarmolenko goed naar binnen, de sterspeler viseerde met links de korte hoek maar doelman McGovern stond pal. Zes minuten ver in de extra tijd viel de beslissing definitief: Magennis haalde knap de achterlijn en legde terug, in twee tijden kon Nial McGinn de wedstrijd helemaal beslissen: 0-2!