KV Mechelen-middenvelder Joachim Van Damme twee jaar geschorst voor positieve cocaïneplas

Foto: BELGA

KV Mechelen-middenvelder Joachim Van Damme twee jaar geschorst voor positieve cocaïneplas

Print

Joachim Van Damme is door het Vlaams Doping Tribunaal twee jaar geschorst voor zijn positieve cocaïneplas. De schorsing is met terugwerkende kracht, en aangezien de verdedigende middenvelder van KV Mechelen al zes maanden geschorst is, kan hij dus ten vroegste op 16 janurari 2018 weer voetballen. Van Damme kan wel nog in beroep gaan bij het TAS.

De 24-jarige Van Damme testte op 16 januari positief na afloop van de competitiewedstrijd op de 22e speeldag in de Jupiler Pro League op bezoek bij Westerlo (3-2). In zijn urine werden er toen sporen van cocaïne gevonden. Op vrijdag 29 januari werd hij door de Geschillencommissie voorlopig geschorst, begin februari werd de schorsing van onbepaalde duur bevestigd. Het volledige dossier werd vervolgens overgedragen aan het Vlaams Doping Tribunaal, waar de speler al eind maart moest verschijnen en er een schorsing van twee jaar geëist werd.

Van Damme had toen al Johnny Maeschalck onder de arm genomen als raadsman. Op 14 april werd er een uitspraak verwacht, maar omdat het tribunaal toen meer informatie wou, werd de uitspraak verplaatst naar begin juni. Procureur Geert Cheyns bleef echter de gebruikelijke schorsingstijd van twee jaar aanhouden en rechter Bart Meganck volgde hem daar in.

KV Mechelen zette zijn speler na de positieve test meteen op non-actief. Zijn overeenkomst werd vervangen door een minimumcontract met voorwaarden voor anderhalf jaar en een stadionverbod van drie maanden.

Joachim Van Damme kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak van het VDT, maar moet daarvoor naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in het Zwitserse Lausanne trekken.

Meer voetbalnieuws