© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

© JVdP

© WAS

1/3

Drugscontroles en gezichtsherkenning aan Bosuil tegen hooligans

Vanaf het seizoen 2016-2017 start Royal Antwerp FC met uitgebreide toegangscontroles aan het Bosuilstadion, inclusief gezichtsherkenning en doorgedreven drugscontroles. Dat maakt Antwerp-baas Patrick Decuyper donderdag bekend op de website van de Great Old.

Decuyper neemt de beslissing in het kader van de extrasportieve gebeurtenissen na de wedstrijd tegen Eupen. “Voor ons hele team is het duidelijk: dit geweld moet en zal stoppen!”, roept Decuyper op. “In het stadion is er plaats voor enorme emoties, blijdschap om een mooi doelpunt, verdriet om een nederlaag, en zelfs kritiek als onze spelers hun truitje onvoldoende nat gemaakt hebben. Maar voor geweld is er nooit plaats. Meer zelfs: geweld zet een enorme rem op de uitbouw van onze club. Kinderen en vrouwen willen of mogen niet meer naar onze wedstrijden komen kijken en sponsors haken af, telkens wanneer gewelddaden ons image besmeuren.”

“Fier op onze stad”

Antwerp wil dit daadkrachtig aanpakken, en start daarom vanaf volgend seizoen met uitgebreide toegangscontroles, inclusief gezichtsherkenning én doorgedreven drugscontroles. “Samen met de politie zullen we er alles aan doen om geweld uit ons stadion te krijgen. Wij zijn de ploeg van ‘t stad, wij zijn fier op onze stad. Wel, laat de stad ook fier op ons zijn!”

In zijn ‘Stand van zaken’ bedankt de CEO ook alle fans, sponsors en partners voor hun vertrouwen, en doet hij zijn toekomstplannen uit de doeken.

LEES HIER DE INTEGRALE BRIEF VAN PATRICK DECUYPER:

Beste supporter,

Het nieuwe seizoen staat alweer voor de deur. Het is hoog tijd om vooruit te kijken en om de club verder uit te bouwen.

Ongeveer een jaar geleden ben ik bij Antwerp begonnen met de ambitie om van deze club (opnieuw) de mooiste van België te maken. Rationeel gezien was alles daarvoor aanwezig: Stamnummer 1, de historiek van RAFC, de enorme supportersschare, de grootste stad van Vlaanderen, de haven, een gigantische kweekvijver aan jong talent… Na één jaar kan ik zeggen dat die ratio veranderd is in een enorme passie voor deze club. Een passie die jullie, de fans, vorig seizoen ook meer dan ooit lieten zien.

Uit statistieken van de voorbije weken is gebleken dat we gemiddeld het zesde grootste supportersaantal in heel België hebben. We moeten er dus voor zorgen dat het sportieve en financiële verhaal volgt. Hier gaan we vanaf nu hard aan werken.

In het eerste jaar lag de focus op het realiseren van de nodige stabiliteit, op zowel sportief, financieel, organisatorisch als infrastructureel vlak. Dat is in grote lijnen gelukt. Maar we zijn er nog niet. Ook het komende seizoen willen we op al deze domeinen de werking van de club verder verbeteren.

1) SPORTIEF

Qua supportersaantal behoren we tot de top zes van het land. Ook sportief moet dat het streefdoel worden.

We moeten dus gaandeweg, ook dit jaar, onze ploeg blijven versterken. De basis hebben we vorig jaar gelegd. Die zullen we ook houden, om op verder te werken. We zoeken daarbij niet naar versterkingen in de breedte. De nieuwkomers die we momenteel op het oog heben, gaan een échte versterking betekenen voor de groep. We gaan dus uiterst selectief te werk, zonder onnodige risico’s te nemen. Dat vraagt misschien wat meer tijd, maar op lange termijn zal die aanpak lonen.

We gaan komend seizoen ook meer tijd steken in onze jeugdwerking. Het is één van de grootste troeven die we als club kunnen hebben. Een gigantisch aantal jonge spelers groeit op in onze regio. We gaan ervoor zorgen dat al die talenten niet alleen naar ons komen, maar vooral ook bij ons blijven. Bij de Rode Duivels van morgen moeten en zullen ook spelers zitten die in hun jeugd ‘in het rood’ speelden. Er is nu al een hele nieuwe dynamiek merkbaar bij vele personen in en rond onze jeugdwerking. We zullen op die dynamiek verderbouwen.

2) FINANCIEEL

Ik ben er bijzonder fier op dat we het afgelopen seizoen hebben kunnen afsluiten met winst. Dat moet immers al een eeuwigheid geleden zijn.

We hebben ook het kluwen van historische schuldeisers ontward. Sommigen hebben ons helaas veel meer gekost dan we hoopten en dachten. Anderen bleken een écht Antwerp-hart te hebben en sloten een correcte dading met ons. Op de balans zullen de aandeelhouders bovendien een groot deel van de schulden omzetten in kapitaal, zodat onze club elke dag gezonder wordt.

Ook budgettair moet ons streefdoel de top zes van het land worden. Hier gaan we vanaf nu hard aan werken.

Antwerp heeft fantastische supporters, maar slaagt er momenteel nog onvoldoende in om ook veel bedrijven aan zich te binden. De gebrekkige infrastructuur is één van de voornaamste redenen. We beseffen dit en gaan dit versneld aanpakken.

Onze bedoeling is om van Tribune 1 een échte ‘business tribune’ te maken. Het uitbreiden van tribune 1C was een eerste stap. Maar het is zeker niet de bedoeling om alle huidige abonnees zomaar weg te jagen. Tribune 1 moet een plaats worden waar niet alleen de havenbaas, de CEO of de eigenaar van het familiebedrijf zich thuis kan voelen, zijn klanten optimaal kan verwennen én hen de liefde voor RAFC kan laten voelen. Maar waar ook de kleine en middelgrote zelfstandige (of die nu bakker, ruitenwasser, loodgieter of carrosseriehouder is) zich thuis voelt en zorgeloos kan genieten.

In de maatschappij is er een luide oproep aan de grote vermogens om hun duit in het zakje te doen. Welnu, in het voetbal is dit algemeen aanvaard. Bedrijven zijn bereid om voor aanzienlijke bedragen de club te sponsoren. Het zal ons als club de mogelijkheid geven om verder te groeien. Maar het zal er ook voor zorgen dat de overgrote meerderheid van onze trouwe aanhang de komende jaren zonder al te grote prijsveranderingen naar zijn geliefde club kan blijven komen kijken. Van de kleinste fan over de student, tot de papa en mama met de kinderen én hun grootouders: al die gewone fans zijn voor ons immers allerminst ‘gewoon’. Zij zijn onze club, onze trots en onze ruggengraat.

3) ORGANISATIE

Op organisatorisch vlak hebben we afgelopen seizoen onze lessen geleerd. Het is inherent aan een club waar zo veel op zo’n korte tijd is veranderd, dat er fouten gemaakt worden. En we maken ons geen illusies, we zullen nog fouten maken. Maar voor mij is wel het allerbelangrijkste dat we een nieuw en supergemotiveerd team samengesteld hebben, waar integriteit als hoogste waarde primeert. Waardoor we u nu wél kunnen garanderen dat de opbrengst van elk pintje, elk diner, elk ticket of abonnement integraal naar de uitbouw van de club zal gaan.

En we willen de mogelijkheden van de Bosuil als bruisende site verder uitbouwen. Ook op niet-matchdagen moet er leven zijn: verjaardags- en studentenfeesten, congressen, communies, huwelijksfeesten, vrijgezellenavonden, personeelsfeesten... Zelfs begrafenisdiensten moeten mogelijk worden.

Maar er is nog iets waar we lessen uit willen trekken: uit de extra-sportieve gebeurtenissen na de wedstrijd tegen Eupen. Voor ons hele team is het duidelijk: dit geweld moet en zal stoppen! In het stadion is er plaats voor enorme emoties, blijdschap om een mooi doelpunt, verdriet om een nederlaag, en zelfs kritiek als onze spelers hun truitje onvoldoende nat gemaakt hebben. Maar voor geweld is er nooit plaats. Meer zelfs: geweld zet een enorme rem op de uitbouw van onze club. Kinderen en vrouwen willen of mogen niet meer naar onze wedstrijden komen kijken en sponsors haken af, telkens wanneer gewelddaden ons image besmeuren.

We gaan dit daadkrachtig aanpakken. Meteen vanaf volgend seizoen starten we met uitgebreide toegangscontroles, inclusief gezichtsherkenning én doorgedreven drugscontroles. Samen met de politie zullen we er alles aan doen om geweld uit ons stadion te krijgen. Wij zijn de ploeg van ‘t stad, wij zijn fier op onze stad. Wel, laat de stad ook fier op ons zijn!

4) SUPPORTERS

Tot slot wil ik even wijzen op de verenigende kracht van onze club. We moeten om één grote club te worden ook onze supporters verenigen. We willen als ONE naar buiten komen: de club én de supporters. Dat is echter niet iets dat we vanuit de club alleen kunnen realiseren. En waarvoor ik de hulp van ALLE fans vraag.

Vandaag zijn er heel wat afzonderlijke organen, maar die zouden beter verenigd worden. Er moet één groot, nieuw supportersorgaan komen. Vanuit de club willen we transparant met dit orgaan spreken. En ja, dat mag kritisch zijn. De supporters voelen vaak beter aan dan wij wat er leeft. Er mag en moet dus gediscussieerd worden. Maar dan voortaan graag intern en niet in de media.

We hebben hierover reeds vele gesprekken gevoerd en zullen de komende weken de nodige initiatieven lanceren.

Samenvattend wil ik nogmaals benadrukken dat onze ambitie om van Royal Antwerp Football Club de mooiste, grootste en beste club van het land te maken meer dan ooit aanwezig is. En ook bij jullie als we de balans opmaken van de eerste weken abonnementenverkoop.

Bedankt voor al die mooie momenten en laat er ons dit jaar, samen, als ONE, opnieuw een superjaar van maken.

Tot op de eerste open training van 22 juni en... COYR!

Patrick Decuyper

Meer voetbalnieuws