Pieter Weening wint zware bergetappe solo in Zwitserland, Kelderman nieuwe leider

Pieter Weening wint zware bergetappe solo in Zwitserland, Kelderman nieuwe leider

Print

De Nederlander Pieter Weening heeft de zesde rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Weening (Roompot) ging solo in de aanval op de slotklim en rondde zijn aanvalspoging met succes af. Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) is de nieuwe leider. Tim Wellens moest opgeven.

Na 162,8 kilometer tussen Weesen en Amden haalde Weening het na een knappe solo bergop. Zijn landgenoot Wilco Kelderman is de nieuwe leider in de Ronde van Zwitserland. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam donderdag in een groep favorieten binnen, maar de Franse leider Pierre Latour was daar niet bij. Kelderman miste woensdag de leiderstrui nog op een haar. Vrijdag staat de zevende etappe in deze wielerronde op het programma, een rit over 224,3 kilometer met start in Arbon en aankomst in skioord Sölden.

De barre weersomstandigheden, het regent al sinds de start zaterdag in de Ronde van Zwitserland, eisen stilaan hun tol in het peloton. Zo kwam Mathias Frank, vorig jaar achtste in de Tour de France, niet meer aan de start wegens bronchitis. Ook Oscar Gatto en Jay McCarthy hielden het vroegtijdig voor bekeken. Er wachtte het peloton immers andermaal een zware dag met 162,8 kilometer door de bergen. Onderweg kregen ze de Klausenpass, 26 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent voor de wielen en op het eind volgde nog de slotklim naar Amden over 9,5 kilometer aan gemiddeld 9 procent, met stukken tot 11 procent in het slot.

15 renners schoven mee in een vroege vlucht: Gregory Rast (Trek-Segafredo), Kristijan Koren (Cannondale), Pim Ligthart (Lotto-Soudal), Max Richeze (Etixx-Quick Step), Kevin Reza (FDJ), Martin Elmiger (IAM Cycling), Jäsha Sutterlin (Movistar), Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice), Nico Brüngger (Team Roth), Pieter Weening, Antwan Tolhoek (Roompot Oranje), Jordi Simon (Verva-ActiveJet) en onze landgenoten Philippe Gilbert (BMC), Tosh Van Der Sande (Lotto-Soudal) en Iljo Keisse (Etixx-Quick Step). Onderweg verzamelden de 15 vluchters al snel vijf minuten voorsprong. Antwan Tolhoek, drager van de bergtrui, raapte ook de volle buit op de Klausenpass.

In die afdaling ging Philippe Gilbert er vandoor met Tosh Van Der Sande, maar ver raakten ze niet. Intussen besloot Gorka Izagirre in het peloton om de sprong naar voren te maken. De renner van Movistar, zevende in het klassement bij de start van de zesde etappe, kreeg snel vier minuten van het peloton met favorieten, terwijl de bonus van de vluchters steeg naar acht minuten.

Aan de voet van de slotklim bedroeg de voorsprong van de vluchters nog 3:30 op Izagirre en zes op het peloton. Vooraan was het Brüngger die als eerste in de aanval trok, maar al snel werd hij gecounterd door Pieter Weening. Izagirre droeg intussen virtueel de leiderstrui, maar het peloton zat natuurlijk niet stil.

Het barre weer maakte slachtoffers bij de favorieten. Tejay van Garderen moest de rol lossen op 4 kilometer van het eind na aanvallen van Spilak, eindwinnaar van vorig jaar, en Joe Dombrowski. Wat later zou ook drievoudig eindwinnaar Rui Costa het hoofd moeten buigen en de favorieten laten rijden. Ook de jonge leider Pierre-Roger Latour zou in het slot het tempo niet meer kunnen volgen. Tot ieders verrassing moest ook Geraint Thomas, dé grote favoriet voor eindwinst, plooien op anderhalve kilometer van het eind. Een select groepje met Talanksy, Dombrowski, Kelderman, Barguil, Spilak, Miguel Angel Lopez en Ion Izagirre raapte daarna, op 1 kilometer voor de streep, Gorka Izagirre op. Weening soleerde naar de zege, Richeze werd op 2:37 tweede, Paterski derde.

In de groep met favorieten sprintte Kelderman in het slot naar de vijfde plaats en de leiderstrui. Hij telt nu 16 seconden voorsprong op Barguil en 19 op Andrew Talansky. Pierre-Roger Latour zakt naar een vijfde plaats op 51 seconden, Geraint Thomas, bij de start nog derde op 5 seconden, is nu achtste op 56 seconden.

Tiesj Benoot, lange tijd mee met de favorieten, werd eerste Belg op een 17e plaats, op 57 seconden van Kelderman en co. Diens ploegmaat Tim Wellens gaf onderweg op met zadel-en rugpijn. Woensdag moest ook Jelle Vanendert de strijd al staken bij Lotto-Soudal.

Top 10:
1. Pieter Weening (Roompot-Oranje)
2. Maximiliano Richeze (Etixx-Quick Step) +2’37”
3. Maciej Paterski (CCC) +3’57”
4. Kristijan Koren (Cannondale) +4’13”
5. Wilco Kelderman (Team LottoNL-Jumbo) +4’31”
6. Andrew Talansky (Cannondale) +4’31”
7. Warren Barguil (Giant-Alpecin) +4’31”
8. Ion Izagirre (Movistar) +4’35”
9. Miguel Angel Lopez (Astana) +4’36”
10. Simon Spilak (Katusha) +4’39”

Bekijk hier de volledige rituitslag en het algemene klassement!

Meer sportnieuws