© REUTERS

© AFP

© Photo News

1 / 3

ENGELAND - WALES: 2-1

Sturridge trapt Engeland in extremis voorbij Wales

Engeland heeft op het EK de ‘Battle of Britain’gewonnen: Wales kwam net voor rust nochtans op voorsprong dankzij een vrije trap van Gareth Bale, maar invallers Vardy en Sturridge (in de extra tijd!) bogen de achterstand nog om in een voorsprong.

jvh

Engeland kreeg tegen Rusland een opdoffer te verwerken met de late gelijkmaker, maar dat bewoog bondscoach Roy Hodgson niet tot ingrepen: hij bracht dezelfde elf aan de aftrap als in de eerste wedstrijd in groep B, dus mét Lallana, Sterling én Kane als aanvaltrio. Jamie Vardy bleef dus nog even op stal.

Wales maakte dan weer een geslaagd EK-debuut door Slovakijke met kloppen met 2-1, en was bij een zege vandaag tegen de aartsvijand zeker van de tweede ronde. Bondscoach Chris Coleman greep dan weer wél in: doelman Wayne Hennessey was fit en nam zijn plaats onder de lat weer in, Robson-Kanu en Ledley waren de frisse aanvallende krachten.

De ervaren Duitse scheids Felix Brych moest de beladen Britse broederstrijd in goede banen leiden, maar een eerste emotioneel moment kwam er al vóór de aftrap, met een bijzonder luidkeels meegezongen ‘God Save the Queen’ door de talrijke Britse fans.

© EPA

De Welshmen waren blijkbaar onder de indruk, want al in de eerste minuut verslikte kapitein Ashley Williams zich in zijn eerste balaanname. Harry Kane kon echter net niet profiteren van de misser. De Engelsen domineerden ook de eerste debatten: Kane stuurde Lallana diep, de Liverpool-speler ging diep en legde de bal panklaar voor Raheem Sterling. De winger van Manchester City knalde echter onbeholpen over en naast. Na tien minuten zette Wales zijn voet naast de Engelsen, het grootste gevaar kwam vervolgens vanop stilstaande fases. Opvallend: Hodgson had dan toch geluisterd naar de kritiek van het thuisfront, en had Wayne Rooney (en niet langer de kopbalsterke Kane) opgedragen de hoekschoppen te trappen.

Kansen voor Engelsen, maar Wales scoort

Halverwege de eerste helft volgde de grootste kans voor de Engelsen, maar Gary Cahill kopte een vrije trap achterwaarts recht in de armen van Hennessy. En op het half uur schreeuwden de Engelsen om een strafschop na hands van Davies, maar ref Brych gaf geen krimp. En meteen daarna kopte Smalling een vrije trap van Ramsey centimeters naast.

Wales had het evenwicht in het spel dan wel hersteld, tot kansen kwamen ze niet... Tot drie minuten voor rust: Bale kreeg een vrije trap van ver buiten de 16, mikte op de verste paal en... zag Joe Hart onbegrijpelijk naast het leer grabbelen. Wales ging met een erg onverdiende voorsprong op het scorebord naar de kleedkamers.

Hodgson wist dat zijn ploeg de facto op de rand van de uitschakeling stond, en greep in: hij bracht bij de pauze Jamie Vardy en Daniel Sturridge voor de bleke Kane en Sterling. Engeland had geen keuze, en zette in het begin van de tweede helft meteen volop druk. Rooney zorgde voor het eerste gevaar met een listig plaatsballetje naar de paal, maar Hennessy kon er nog net een handje tegen zetten. Tien minuten na de rust was het toch raak: een voorzet werd door een verdediger van Wales voor zijn eigen doel gekopt, de goalgetter twijfelde niet en trapde het leer prompt tegen de netten: no Vardy, no party!

Wanhopig slotoffensief

De Engelsen roken bloed, en Wales wist het even niet meer. Coleman bracht meer Welshe verdedigers op het veld, en stilaan neutraliseerde zijn ploeg het gevaar. Twintig minuten voor tijd kregen ze zelfs een kans op de winner, maar invaller Johnny Williams trapte staalhard net over. Met de moed der wanhoop begonnen de Engelsen in de slotminuten aan een laatste offensief: in de 89ste minuut kopte Cahill nog naast, maar in de 91ste minuut was het tóch pandemonium: Vardy gaf in de 16 aan Ali, die het leer met een kattenpootje tot bij Sturridge kreeg. De Liverpool-spits trapte handig binnen, de Engelsen (en vooral Joe Hart) werden gek.

Na twee wedstrijden is Engeland leider in groep B met vier punten. Slowakije en Wales tellen drie punten. Rusland staat laatste met één puntje. De beslissing valt op de slotspeeldag: Rusland moet op maandag 20 juni om 21u aan de bak tegen Wales in Toulouse, Slovakije treft Engeland op hetzelfde moment in Saint-Etienne.