© BMFTV/PN

Twee verdachten aanslagen Parijs mogen overgeleverd worden aan Frankrijk

Mohammed Amri en Ali Oulkadi, twee verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, mogen aan Frankrijk worden overgeleverd. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft het Europees aanhoudingsbevel dat de Franse autoriteiten tegen hen hadden uitgevaardigd, uitvoerbaar verklaard. Dat meldt het federaal parket. De KI heeft aan die overlevering ook geen enkele voorwaarde verbonden, aldus nog het federaal parket.

Amri en Oulkadi zitten sinds november 2015 in een Belgische cel voor hun aandeel in de aanslagen in Parijs. Mohammed Amri werd opgepakt op zaterdag 14 november, nadat hij samen met Hamza Attou Salah Abdeslam was gaan ophalen in Parijs. Eenmaal in Brussel verliet Mohammed Amri de wagen, terwijl Hamza Attou Ali Oulkadi, een 31-jarige Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek, belde en die vroeg hen te komen ophalen. Oulkadi haalde Attou en Abdeslam op en ging met hen naar een café, waar Salah Abdeslam bekende dat hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs. Na dat gesprek bracht Oulkadi Salah Abdeslam naar Schaarbeek. Oulkadi werd opgepakt tijdens de grootschalige politieoperaties op zondag 22 en maandag 23 november in Brussel en Luik.

Het Franse gerecht vaardigde eind april Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uit tegen Attou, Amri en Oulkadi. Begin juni zette de raadkamer het licht op groen voor hun overlevering, en verbond daar enkel voor Attou de voorwaarden aan dat hij in Frankrijk enkel zou kunnen terechtstaan voor de misdrijven waarvoor Frankrijk zijn overlevering vroeg, en dat hij zijn eventuele straf in België zou komen uitzitten.

De advocaten van Amri en Oulkadi hadden beroep aangetekend bij de KI om diezelfde voorwaarden te bekomen, maar volgens het federaal parket is de KI daar niet op ingegaan.

MEER OVER Aanslagen Parijs