© AP

IS schiet jongetje dood dat in armen van moeder wegvluchtte

Een jongetje van amper twee jaar oud is in de armen van zijn moeder doodgeschoten door militanten van Islamitische Staat (IS). Zijn familie probeerde de belegerde Iraakse stad Fallujah te ontvluchten. Dat meldt persagentschap AP.

De stad Fallujah is een IS-bolwerk in het midden van Irak. Al een maand lang wordt de stad belegerd door het Iraakse leger en gebombardeerd door de VS. Inwoners proberen het strijdtoneel te ontvluchten, maar dat staan de lokale machthebbers van IS niet toe. Ze laten schutters patrouilleren en begraven bommen aan de stadsgrenzen.

De moeder van de peuter probeerde maandag al voor de vijfde keer te vluchten naar veiligere oorden, nadat haar echtgenoot drie maanden eerder was ontsnapt. Maar ook dit keer mislukte haar poging: terwijl ze haar zoontje in haar armen droeg kwam ze in het vizier van IS-militanten. Een eerste kogel raakte haar in de schouder, een tweede kogel doodde de jongen van twee jaar oud.

Dodentocht door ondergelopen velden

De vrouw was met haar vijf kinderen, allemaal onder de acht jaar, al een uur onderweg. In een grotere groep probeerden ze de IS-wachters te omzeilen door tot aan hun borst door irrigatiekanalen tussen landbouwvelden te waden. Het geluid van de kinderen, die uitgeput werden door de tocht, trok op een moment toch de aandacht van de schutters. De groep moest de terugkeer inzetten, de moeder zwaargewond met haar dood kind in haar armen. Haar andere kinderen bleven gelukkig ongedeerd.

Een familielid van de vrouw vertelde het verhaal aan medewerkers van een Noorse vluchtelingenorganisatie. Zij vangen in Irak zelf slachtoffers van IS op en brengen het verhaal naar buiten om te tonen hoe gevaarlijk de situatie voor burgers in het land is geworden. Zaterdag opende IS nog het vuur op een groep van een honderdtal vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Daarbij vielen 18 dodelijke slachtoffers.

Nu in het nieuws