Brits parlementslid overleden na schietpartij op straat

Print
Het Britse parlementslid Jo Cox, die donderdag werd neergeschoten op straat in Birstall in het graafschap Yorkshire, is overleden. Dat meldt The Guardian.

De 41-jarige moeder van twee kinderen zou zijn neergeschoten op het voetpad nabij haar kantoor. Volgens een ooggetuige lag het parlementslid hevig bloedend op straat.

Cox werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar momenteel strenge politiebewaking staat. Er is intussen ook een 52-jarige man gearresteerd. 

Over het motief van de vermoedelijke dader tast de politie nog in het duister. Enkele getuigen melden dat Cox terechtkwam in een discussie tussen twee mannen. Ze zou geprobeerd hebben te bemiddelen, waarna ze zelf betrokken raakte bij de ruzie en er geweerschoten vielen. Daarbij zou ook een tweede slachtoffer, een man tussen de 40 en 50 jaar, lichtgewond zijn geraakt.

Andere getuigen zeggen dan weer dat de man “Britain First” riep alvorens hij het vuur opende. Britain First is een extreemrechtse nationalistische politieke partij zonder zetels die ijvert voor een Brexit, de mogelijke uitstap van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Tegenstander van Brexit

Cox zetelde in het Britse lagerhuis voor Labour en was een openlijke tegenstander van een Brexit. Daarnaast stond ze bekend als een eerder links georiënteerde politica met een achtergrond bij onder meer ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

Premier David Cameron toonde zich in een verklaring “zeer bezorgd” over de aanval en ook verschillende andere Britse politici reageren geschokt. Zowel het pro-Brexitkamp als de tegenstanders hebben ondertussen hun campagne tot nader order opgeschort.

.

Nu in het nieuws