© AP

Zwarte doos van gecrashte Egyptair-vlucht is teruggevonden

De zwarte doos van het vliegtuig van Egyptair dat op 19 mei is neergestort, is teruggevonden in de Middellandse Zee. Dat melden de Egyptische speurders.

mtm

De Egyptair-vlucht MS804 was op 19 mei onderweg van Parijs naar Caïro toen het plots van de radar verdween. De Airbus A320 met 66 mensen (onder wie één Belg) aan boord, was gecrasht in de Middellandse Zee, zo bleek later.

Het vliegtuig verliet de Parijse luchthaven Charles de Gaulle om 23.09 uur en verdween enkele uren later van de radar toen het op kruishoogte - zo'n elf kilometer boven het aardoppervlak - vloog en was toen nog meer dan 250 kilometer van de Egyptische kust verwijderd.

De zwarte doos werd gevonden door een schip met onderwater robot die een gebied afspeurde ten noorden van de Egyptische kust. De oorzaak van de crash is voorlopig onbekend.

Cockpit

Ook de cockpit van het vliegtuig werd al teruggevonden."Een schip van het Franse bedrijf Deep Ocean Search (DOS) dat deelnam aan de zoekacties, lokaliseerde verschillende belangrijke plaatsen waar zich brokstukken bevinden van de cockpit", zo meldt de onderzoekscommissie. "Het onderzoeksteam en de onderzoekers aanwezig aan boord van het schip gaan in kaart brengen waar de brokstukken liggen", zo klinkt het verder.

De onderzoekscommissie waarschuwde maandag nog dat de twee zwarte dozen op 24 juni zouden stoppen met signalen uitzenden. Op 1 juni ontving een schip van de Franse marine een signaal van een van de zwarte dozen.

Nu in het nieuws