Analoge televisiekijker is “uitstervend ras”

Analoge televisiekijker is “uitstervend ras”

Print

Steeds minder mensen kijken nog uitsluitend analoog televisie. Al 84 procent van de huishoudens was eind 2015 overgestapt op digitaal, zo blijkt uit cijfers van telecomregulator BIPT. “Vorig jaar daalde het aantal analoge kijkers met ruim 15 procent. Aan dat tempo zullen ze snel een uitstervend ras worden”, zegt BIPT-raadslid Luc Vanfleteren.

Eind vorig jaar telde het BIPT 575.577 aansluitingen met enkel analoge tv, terwijl het er in 2010 nog meer dan 1,7 miljoen waren. Ook stilaan met uitsterven bedreigd: de vaste telefoon. In 2012 was er nog een verrassende opstoot van de vaste belminuten, maar sindsdien gaat het bergaf. Vorig jaar was er een daling met 9,2 procent tot 9,6 miljard belminuten. En ook sms daalt voor het tweede jaar op rij: vorig jaar verstuurden we 24,57 miljard sms’jes, 1,6 procent minder dan in 2014.

Tot daar de oude technologieën. Mobiel spraakverkeer nam toe met 1,4 procent tot 16,07 miljard minuten, maar vooral het dataverkeer spreekt tot de verbeelding. Het gebruik van mobiele data nam in 2015 toe met 85 procent tot 44,53 miljard megabytes. Dat steeds meer consumenten gebruikmaken van chatdiensten zoals Facebook Messenger en WhatsApp is daar wellicht niet vreemd aan. Per actieve sim-kaart wordt er gemiddelde 289 MB data verbruikt per maand, maar daar zijn ook sim-kaarten bijgeteld die helemaal niet voor data gebruikt worden.

Onder meer dankzij het toegenomen dataverbruik zijn de Belgische operatoren er vorig jaar in geslaagd hun gezamenlijke omzet weer te laten groeien, na drie jaren van omzetdalingen. De Belgische sectoromzet steeg in 2015 met 2,4 procent tot 8,295 miljard euro. De televisiemarkt was een uitschieter, met een inkomstengroei van 4,9 procent. Dat was onder meer te danken aan extra inkomsten uit kijken op aanvraag en premiumpakketten.

.

Nu in het nieuws