Buurt De Pretstraat-Duboisstraat gaat in beroep voor behoud van kasseien

De buren van de De Pretstraat willen hun kasseien behouden. Foto: Wim Hendrix

Buurt De Pretstraat-Duboisstraat gaat in beroep voor behoud van kasseien

Print
Antwerpen 2060 -

De kasseien in de De Pretstraat en de Duboisstraat moeten tegen de zin van de buurt plaatsmaken voor asfalt. De bewoners krijgen geen gehoor bij de stad en stappen nu over naar het provinciale niveau.

De bewoners van de De Pretstraat en de Duboisstraat, tussen het Sint-Jansplein en Park Spoor Noord, verzamelden in maart al meer dan 120 handtekeningen in een bezwaarschrift tegen de verwijdering van de kasseien in de straat.

“Ondanks onze actie werd de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning goedgekeurd bij de stad. Onze straat heeft deels een heraanleg nodig, akkoord, maar waarom worden de huidige kasseien niet opnieuw goed gelegd? Meermaals schreef ik al naar districtsburgemeester Paul Cordy, maar er kwam geen antwoord”, vertelt bewoner Bart Peeters.

Historisch karakter

De bewoners vrezen dat met het verdwijnen van de kasseien ook het typische karakter van de historische Natiebuurt verloren gaat. Bart Peeters: “Op het Eilandje worden de straten ook heraangelegd met kasseien. Waarom kan dat dan bij ons niet? Onze buurt ligt nu in 2060, maar behoorde vroeger tot het Eilandje. Het staat hier ook vol statige pakhuizen en herenhuizen. We vragen ons af of de districtsburgemeester onze wijk wel kent.”

Verder zou het asfalt volgens de bewoners ook invloed kunnen hebben op het verkeer. “De Lange Dijkstraat evenwijdig aan de De Pretstraat wordt volgend jaar een fietsstraat. We vrezen dat de De Pretstraat daarom een alternatief wordt voor wagens die de fietsstraat willen mijden. De kasseien zorgen er momenteel nog voor dat gemotoriseerd verkeer onze straat links laat liggen.”

Omdat de bewoners bij de stad geen gehoor krijgen, stappen ze over naar het provinciale niveau om de werken alsnog tegen te kunnen houden. “Nu hebben we een beroepsschrift ingediend bij de provincie. Deze keer verzamelden we meer dan 180 handtekeningen. En als dat niet helpt, stappen we naar de Raad van State.”

Fietsers

Antwerps districtsschepen Paul Cordy (N-VA) begrijpt de bezorgdheid van de bewoners niet. “Dat het asfalt het uitzicht van de buurt zou tenietdoen, is een puur subjectieve zaak. We veranderen niets aan de wijk, enkel het wegdek. De kasseien die er nu liggen, zijn bovendien gevaarlijk voor de zwakke weggebruiker. Fietsers rijden er over het voetpad om de kasseien te vermijden, wat de voetgangers in gevaar brengt.”

“Ook al wordt de Lange Dijkstraat een fietsstraat, de zwakke weggebruiker moet zijn weg nog steeds vinden naar de De Pretstraat. En of er nu kasseien liggen of asfalt, dat heeft geen invloed op het aantal wagens dat door de straat rijdt”, denkt Paul Cordy. “Het autoverkeer zal ook deels verschuiven naar de Van de Wervestraat.”

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio