Internering gevorderd voor aanval met mes op tram

Foto: rr

Internering gevorderd voor aanval met mes op tram

Print
Zwijndrecht / Antwerpen -

Een 28-jarige man uit Zwijndrecht is voor de correctionele rechtbank verschenen, omdat hij eind vorig jaar een man had aangevallen met een mes op de tram. Keomars Z. lijdt aan schizofrenie en vond het onrechtvaardig dat hij al twee keer onder dwang was opgenomen. Hij had daarom een willekeurig slachtoffer uitgekozen, om zogezegd een “statement” te maken. De procureur vorderde voor de moordpoging zijn internering.

Mohamed S., zelf een chauffeur bij De Lijn, had op 10 december 2015 een vrije dag en had op Linkeroever de tram richting Antwerpse binnenstad genomen. Een passagier viel hem plots aan met een aardappelmesje. Het slachtoffer probeerde de steken af te weren en liep naar de tramchauffeur, die meteen stopte. Keomars Z. was intussen met een tweede mes beginnen zwaaien, maar gaf zich meteen over toen de politie opstapte.

De beklaagde gaf toe dat hij een volslagen onbekende had uitgekozen om zijn frustraties op bot te vieren. De man lijdt aan schizofrenie, maar werd toerekeningsvatbaar bevonden. Zijn ziekte had geen invloed op de feiten gehad, maar dat neemt volgens de gerechtspsychiater niet weg dat Keomars Z. “sociaal gevaarlijk” is en nood heeft aan een residentiële psychiatrische behandeling.

De verdediging verzet zich tegen de gevorderde internering, net omdat de gerechtspsychiater hem toerekeningsvatbaar verklaarde. Zijn advocaat betwistte de intentie tot doden en vroeg een herkwalificatie naar opzettelijke slagen en verwondingen. Hij pleitte voor een straf met uitstel, gekoppeld aan de voorwaarde dat Keomars Z. zich laat behandelen.

Het slachtoffer is bij de feiten niet ernstig gewond geraakt, maar heeft het psychisch erg zwaar. Hij is nog steeds niet terug aan het werk kunnen gaan. Zijn advocaat eiste een provisionele schadevergoeding van 5.000 euro.

Vonnis op 29 juni.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio