Proces-Aquino: miljoenen euro’s verbeurd verklaard, tot tien jaar cel voor bendeleden

Foto: BELGA

Proces-Aquino: miljoenen euro’s verbeurd verklaard, tot tien jaar cel voor bendeleden

Print

De strafrechter in Hasselt heeft de straffen uitgedeeld aan de Limburgse familie Aquino, op het grootste drugproces dat ons land ooit gekend heeft. De bendeleden werden veroordeeld tot straffen die oplopen tot tien jaar cel. Van zes bendeleden werd de onmiddellijke aanhouding gevraagd, omdat gevreesd wordt dat ze naar het buitenland zullen vluchten.

Het federaal parket eist de onmiddellijke aanhouding van zes veroordeelde bendeleden. Het gerecht vreest immers dat ze naar het buitenland zullen vluchten. Het gaat om bendeleider Raf Aquino, zijn broer Mario Aquino, luitenant Nico Beckx, Sezayi Palabiyik en nog twee anderen. De bende heeft volgens het gerecht vele internationale contacten. De familie bezat bijvoorbeeld een welnesshotel in Slowakije, en Silvio Aquino was de eigenaar van een koeriersbedrijf in datzelfde land.

Jef vermassen, de advocaat van Raf Aquino, zegt dat zijn cliënt niet op de vlucht zal slaan. “Mijn cliënt is hier altijd aanwezig geweest. Hij kent geen woord Engels of Frans, hij spreekt enkel Maasmechels en wat Italiaans. Zijn vrouw is bovendien vrijgesproken.”

De straffen

De rechter verklaarde 8 miljoen euro verbeurd. De leden van de bende kregen tot tien jaar cel.

Bendeleider Silvio Aquino werd tijdens de loop van het proces in juni 2015 doodgeschoten op een industrieterrein in Opglabbeek. Het gerecht houdt verschillende verdachten in de cel voor die moord. Silvio Aquino werd bijgevolg niet veroordeeld. Zijn weduwe Sylvia Liskova was niet aanwezig bij het voorlezen van het vonnis. Ze werd deels vrijgesproken, en kreeg één jaar cel met uitstel.

Zijn oudere broer Raf Aquino, die als het tweede kopstuk wordt aanzien, werd veroordeeld tot 10 jaar cel. Ook voor hem had het federaal parket tot vijftien jaar cel geëist.

Luitenant Nico Beckx moet zeven jaar de cel in. Tegen hem was 14 jaar opsluiting geëist. Zijn broer Raf kreeg één jaar cel.

Mario Aquino wordt als een leidend figuur van de clan aanzien. Hij werd veroordeeld voor het organiseren van twee cocaïnetransporten, en kreeg zes jaar cel. Tegen hem was 10 jaar cel geëist.

De boekhouder van de clan Vezio Di Passio wordt van een deel van de betichtingen vrijgesproken, maar krijgt toch twee jaar cel.

Lucio Aquino werd vrijgesproken.

Nicoleta Andreose, de gerechtstolk die voor justitie werkte, maar delen van het onderzoek aan de bende verklapte, wordt tot 18 maanden cel met uitstel veroordeeld. Haar echtgenoot Piero Prochiello die haar daarbij hielp, kreeg een effectieve celstraf van 18 maanden.

Sezayi Palabiyik kreeg vijf jaar cel.

Grootste drugsproces ooit

Het proces tegen de bende Aquino, het grootste drugsproces ooit in ons land, begon al in september 2014. Het werd verschillende keren onderbroken, nadat het leger strafpleiters van de beklaagden telkens weer procedurefouten opwierpen. Zo werd bij het begin van het proces al aangeklaagd dat infiltrant Bart S. de Aquino’s aangezet zou hebben om de drugslijn op te zetten. Alle argumenten van de verdediging om het proces ongeldig te laten verklaren, werden door de rechter van tafel geveegd.

Het federaal parket eiste uiteindelijk tot 15 jaar cel tegen de in totaal 32 leden van de clan. De bende stond terecht van het organiseren van verschillende cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar Europa, voor in totaal 2,4 ton drugs.

.

Nu in het nieuws