Rusland weerlegt beschuldigingen van WADA

Foto: AP

Rusland weerlegt beschuldigingen van WADA

Print

Rusland heeft alle verzoeken van het Wereldantidopingagentschap (WADA) ingewilligd en is bereid de controleurs van het WADA overal vrije toegang te verlenen. Dat heeft Vitali Mutko, de Russische minister van Sport, donderdag gezegd. De reactie komt er nadat het WADA woensdag bekendmaakte dat Rusland dopingcontroleurs bedreigde met een verbanning uit het land.

'Als de controleurs van het WADA hulp nodig hebben, zullen wij hen die verschaffen', vertelde Mutko voorts, alvorens te verduidelijken dat het WADA 'wel niet tot het laatste moment moet wachten om Rusland in te lichten over wat het wil'.

Initimidatie

Woensdag bracht het WADA een rapport uit waar de omstandigheden werden aangeklaagd waarin dopingcontroleurs moeten werken in Rusland. Intimidaties van de Russische geheime dienst en doelbewuste sabotages maken volgens het rapport deel uit van de dagelijkse gang van zaken. Van de in totaal 3.000 geplande dopingcontroles zouden er bijvoorbeeld 736 niet doorgevoerd geweest zijn door toedoen van de Russische geheime dienst.

Het WADA voert sinds november onderzoek naar de Russen nadat bleek dat er veelvuldig geknoeid werd met dopingtesten. Daarbij werden 52 atleten positief bevonden op het gebruik van doping, waarvan 49 op meldonium. Ook bleken 111 atleten niet in orde te zijn met hun ‘whereabouts’, wat bij meerdere overtredingen tot een schorsing kan leiden.

Ook hebben verschillende laboratoria van het WADA vastgesteld dat er dopingstalen van Russische atleten al voor ontvangst geopend werden door de Russische douane.

Geen probleem

De nieuwe onthullingen van het WADA zijn slecht nieuws voor Rusland, want de wereldatletiekbond (IAAF) beslist vrijdag of de Russische atleten al dan niet mogen deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus). Maar Mutko ziet het probleem niet. 'Alle atleten zijn gecontroleerd en wij hebben aan alle eisen van de dopingcontroleurs gehoor gegeven”, aldus de minister. “Dat het WADA zijn beslissing neemt.'

Meer sportnieuws