© fvv

Fernand Huts: “De moderne vrouw houdt ondernemerschap tegen”

Veel jongeren willen niet ondernemen, en dat is deels de schuld van de moderne vrouw. Dat vindt tenminste ondernemer en enfant terrible Fernand Huts. “Vrouwen zijn veeleisender geworden”, zegt hij in een interview met het weekblad Trends.

Volgens havenondernemer Fernand Huts is het nu het moment om te ondernemen: “het geld is gratis, de euro is zwak, de olie en energie goedkoop”. Maar hij stelt vast dat desondanks weinigen echt beginnen. “Er is een gebrek aan doeners. Velen hebben de mond vol over ondernemen, maar als het moment daar is, doen ze dat niet.”

Daar is ook een reden voor, vindt Huts. “Dat ligt minstens gedeeltelijk aan de rol van de moderne vrouw”, zegt hij in Trends. “Vroeger lieten die veel meer ruimte aan hun mannen om te ondernemen. Ze zijn veeleisender geworden. Een man moet mee instaan voor het huishouden, thuis zijn, meegaan op citytrip, skiverlof, en liefst nog verlof hebben in de krokus- en paasvakantie, in het groot verlof, met Allerheiligen en tussen kerst en nieuw. Begin dan maar als ondernemer.”

Wafeltje eten

“Nu komt quality time together vóór geld verdienen”, stelt Huts vast. “Wat is dat, quality time? Samen in een koetsje door het stad en een wafeltje eten aan het strand?”

“De vorige generatie vrouwen heeft zich in de miserie gefeminiseerd: man, kinderen, werk, huishouden, liefdesleven, bouwen, pensioensparen, enzovoort. Ze deden en konden het allemaal. De huidige generatie vrouwen wil een nieuwe man, iemand die moet opdraaien voor alle dingen waarvan hij toch geen verstand heeft. Ik heb het nooit gebracht tot nieuwe man.”

Dinosaurus

"De uitspraken van Huts over vrouwen zijn vreselijk en bevestigen zijn reputatie van dinosaurus", dat zegt Vrouwenraad-voorzitster Magda De Meyer. "Fernand Huts zit vast in het ouderwetse kostwinnersmodel, met de vrouw aan de haard en de man aan het werk", zegt ze.

Voorts noemt De Meyer de uitspraken "uit de lucht gegrepen". "Studies en cijfers tonen telkens opnieuw aan dat mannen veel meer dan vroeger juist vragende partij zijn om meer betrokken te worden bij het huishouden en het gezinsleven, bijvoorbeeld door ouderschapsverlof op te nemen", luidt het.

"Ik hoop dan ook dat er snel andere stemmen in het bedrijfsleven zullen opstaan, om de ideeën van mijnheer Huts te ontkrachten", besluit De Meyer.

Nu in het nieuws