© rr

Terrorist die agentenkoppel vermoordde koos zijn slachtoffers niet toevallig uit

“Hij kwam eerst naar mij, nu kom ik naar hem toe”, dat zei extremist Laroiss Abballa (25) aan de politie voor hij zelf werd doodgeschoten. De agent en zijn vrouw die hij in naam van ISIS had vermoord, had hij dus niet toevallig uitgekozen.

Nadat Abballa agent Jean-Baptiste Salvaing en politieambtenaar Jessica Schneider maandagavond in hun woning in Magnanville had vermoord, werd hij omsingeld door elite-eenheden van de Franse politie. Een vrouwelijke inspecteur probeerde met hem te onderhandelen om zich over te geven, want het driejarig zoontje van het koppel was nog in huis.

Tijdens de belegering liet Abballa zich de volgende zin ontvallen:“Hij is eerst naar mij gekomen, dus nu ben ik naar zijn huis gekomen”. Dat vernam de Franse krant Libération uit politiebronnen dichtbij het onderzoek, want vreemd genoeg staat de bewuste zin niet in het onderzoeksdossier. Toch bevestigt dit de hypothese die de speurders van in het begin aanhouden: Abballa wist op voorhand wie zijn slachtoffers zouden zijn en daarvoor had hij een persoonlijke reden.

Abballa had zich tijdens het gesprek met de agente eveneens laten ontvallen dat hij ‘lid van ISIS’ was, later werd de aanslag opgeëist door een ‘officieel persagentschap’ van de terreurorganisatie. In het huis nam Abdella ook een videoboodschap op.

Fiche S. na vrijlating uit gevangenis

Het is wel nog niet duidelijk hoe of wanneer de geradicaliseerde Abballa in aanraking kwam met de agent. Salvaing was commissaris bij de lokale politiezone van Yvelines, in de stedelijke rand rond Parijs. Daarvoor was hij aangesloten bij een anticriminele brigade. Er zijn wel aanleidingen genoeg, want sinds zijn adolescentie kwam Abballa meermaals in aanraking met de politie. Een eerste keer voor een diefstal van 157 euro uit de kassa van een kapsalon, een andere keer voor rijden zonder geldig rijbewijs.

In 2013 keerde Abballa terug van een verblijf bij een jihadistische terreurcel in Pakistan. Hij werd veroordeeld tot drie jaar cel. “Hij was heel geïsoleerd en gedroeg zich vreemd”, getuigt zijn ex-vriendin in Le Parisien over zijn vrijlating. “Hij vertelde me steeds dat hij werd afgeluisterd door de politie en dat hij een ‘Fiche S.’ bijhield, dat bracht hem dan altijd aan het lachen”.

Verder onderzoek moet nu uitwijzen hoe Abballa te weten kwam waar de agent en zijn vrouw woonden en hoe hij de dodelijke aanslag voorbereidde.

Nu in het nieuws