© rr

Proces-Pistorius: rechter laat schokkende beelden zien van dode Reeva Steenkamp

De rechter in het proces-Pistorius heeft foto’s laten zien van een dode Reeva Steenkamp, het Zuid-Afrikaanse model dat op valentijnsdag 2013 door haar vriend Oscar Pistorius om het leven gebracht werd. De schokkende beelden werden getoond op vraag van Reeva’s ouders, die de wereld wilden tonen wat vuurwapens allemaal konden aanrichten.

mtm

De beelden staan onderaan dit artikel, maar let op: ze zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Rechter Thokozile Masipa gaf woensdag de toestemming om de foto’s te laten zien in de rechtbank na een vraag die openbaar aanklager Gerrie Nel stelde in naam van Reeva’s ouders.

Eerder op de dag had de paralympiër al zonder zijn protheses door de rechtbank moeten wandelen . Dat gebeurde op vraag van zijn eigen advocaat, Barry Roux, die zo de kwetsbaarheid van Pistorius wilde aantonen en een ultiem pleidooi voor een milde straf hield. Roux benadrukte nog eens dat Pistorius niet de bedoeling had om zijn vriendin te doden, maar dat hij dacht dat het om een indringer in hun huis ging.

De foto’s tonen de fatale verwondingen van Reeva Steenkamp, inclusief een zware hoofdwonde. Ze werden nog niet eerder vrijgegeven “om de integriteit van het slachtoffer te beschermen”.

“Wat vuurwapens aanrichten”

Nu was het Reeva’s vader Barry zelf die vroeg om de foto’s aan het publiek te laten zien tijdens zijnemotionele getuigenis dinsdag. Hij vertelde toen onder meer hoe moeilijk hij en zijn vrouw het nog altijd hadden door de dood van hun dochter. “De wereld moet zien wat vuurwapens allemaal kunnen aanrichten”, zei hij. “Het hof moet over deze beelden beschikken”, herhaalde aanklager Nel woensdag. “Alleen zo kunnen de juryleden een juiste straf bepalen. Reeva werd vier keer geraakt. Het hof moet dat als een verzwarende factor zien. Het is tijd dat de mensen zien wat die kogels aangericht hebben, wat Pistorius aangericht heeft.”

De advocaat van de verdediging probeerde zich nog te verzetten tegen de vrijgave door het als “ongepast” te bestempelen. “Moeten kinderen hiernaar kijken? Wat bereik je hiermee?”, vroeg hij zich af. De rechter gaf hem echter ongelijk en liet de foto’s toe. “Smakeloos”, reageerde Oscars broer Carl via Twitter.

Rechter Masipa kondigde woensdag aan dat er op 6 juli een uitspraak zal vallen in de zaak.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws