© Wim Hendrix

© WH

1 / 2

Verliest Antwerpen zijn hangslotjes van de liefde?

Net zoals Parijs of Keulen heeft ook Antwerpen een eigen slotjesmonument. Geliefden kunnen op Het Eilandje al vier jaar lang hun liefde symbolisch bewijzen met een hangslotje, maar die traditie is in gevaar: het monument wordt geveild.

rebecca van remoortere

Sinds eind 2012 heeft Antwerpen een monument van de liefde. Al duizend koppels beklonken er de liefde in de vorm van een hangslotje. Omdat ontwerper en interieur-architect Bart De Beule zijn monument niet op een openbare ruimte kon zetten, werd het eigendom van evenementenzaak Maison Clic’Eau aan de Tavernierkaai, die de constructie voor de deur van de zaak installeerde. Maar omdat Clic’Eau de deuren sluit, wordt de hele inboedel geveild bij veilinghuis HammerTime, inclusief het Antwerpse liefdesmonument met bijbehorende slotjes.

Van die veiling wist romanticus en bedenker De Beule niets. “Ik val volledig uit de lucht bij het nieuws. Een aantal maanden geleden hoorde ik dat Clic’Eau zou sluiten en vreesde ik wel al voor de toekomst van het monument. Ik heb een aantal keer contact opgenomen met de stad, maar kreeg nooit reactie.”

“Het is aan de stad Antwerpen om ervoor te zorgen dat alle prachtige verhalen die doorheen de jaren gebundeld zijn aan het monument niet zomaar verkocht worden aan eender wie, maar in de stad geborgen blijven.”

Dak van Sportpaleis

Voor De Beule heeft het liefdesmonument, dat hij ontwierp met zijn vrouw, een belangrijke persoonlijke betekenis. “Ik vroeg mijn vrouw ten huwelijk op het dak van het Sportpaleis. Toen ze instemde, maakten we een hangslotje vast op het dak. Toen is het idee ontstaan om in Antwerpen een liefdesmonument te ontwerpen.”

Tussen die duizend slotjes zitten vaak ook emotionele beweegredenen. “Een van de eerste slotjes aan het monument is afkomstig van een man en vrouw uit Brasschaat die beiden een kind verloren. Zij kwamen met de fiets tot Het Eilandje om een slotje op te hangen als herdenking aan hun kind.”

De veiling bij HammerTime is dinsdag gestart en loopt nog tot 28 juni. “Er werd nog geen bod gedaan, ook niet vanuit de stad. De veiling is onomkeerbaar, de hoogste bieder op 28 juni is de nieuwe eigenaar van het monument, en beslist waar het naartoe gaat”, zegt Steven Teughels van HammerTime.

Het startbedrag voor het liefdesmonument bedraagt 1.000 euro.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio