© EPA

© REUTERS

© EPA

© EPA

1/4

Aanvalsgolf van Frankrijk levert pas in het slot zege op tegen stug Albanië

Gastland Frankrijk kon in zijn eerste twee wedstrijden op het EK Voetbal voor eigen volk nog niet overtuigen maar na de moeizame 2-0-zege tegen Albanië is het wel al zeker van een plaats in de 1/8e finales. Voor rust konden Les Blues zonder Pogba en Griezmann niet één kans versieren tegen de enthousiaste Albanezen. Met de twee sterren na rust wél op het veld verhoogde de druk maar het was wachten tot de 90ste minuut eer uitgerekend Griezmann de verlossende treffer scoorde. In de extra tijd gaf Payet de zuinige zege alsnog wat glans.

Frans bondscoach Didier Deschamps verraste met zijn opstelling: zowel Pogba als Griezmann bekochten hun wanprestatie tegen Roemenië met een bankzitterstatuut. Coman en Martial kwamen zo aan de aftrap in een 4-2-3-1 opstelling. Het leverde echter niet het gewenste resultaat op.

Een gretig en goed georganiseerd Albanië kwam op geen enkel moment in de problemen tegen een inspiratieloos Frankrijk. Les Bleus slaagden er in de hele eerste helft niet in om één doelrijpe kans bij elkaar te voetballen. Albanië kwam zelf niet verder dan een vrije trap van Memushaj die net over de kooi van Lloris verdween.

De Fransen kregen een (bescheiden) fluitconcert over zich heen toen ze naar de kleedkamer trokken. Deschamps moest zijn ongelijk toegeven en liet Pogba starten aan de tweede helft, in plaats van een erg bleke Anthony Martial.

Meteen kregen we wel enkele kansen voor Les Blues via Colman en Payet maar Frankrijk kwam goed weg toen Memushaj zich met gevaar voor eigen lijf en leden naar de bal gooide maar de paal bracht redding. Aan kansen plots geen gebrek maar ook Matuidi en Giroud waren niet trefzeker. Deschamps bracht dan maar Griezmann (onder luid applaus) in en dat leverde bijna meteen een goal op maar Giroud trof de paal. De spits van Arsenal werd voor het laatste kwartier vervangen door André-Pierre Gignac, die in Mexico de kost verdient en meteen voor meer beweging voorin zorgde. Albanië werd met de rug tegen eigen doel gedrukt maar ontsnapte toen een afgeweken bal van Kanté net naast ging. In de 90ste minuut was het dan toch raak toen uitgerekend Griezmann een voorzet vanop de rechterflank haarfijn binnenkopte. Albanië dan toch geklopt en in de extra tijd besliste Dimitri Payet de wedstrijd helemaal in het voordeel van de Fransen. Hij kapte zich mooi vrij en krulde de bal voorbij Berisha in doel.

Eerder op de avond hadden Zwitserland en Roemenië de punten gedeeld (1-1), waardoor Frankrijk na twee matige wedstrijden wel comfortabel leidt in Groep A en al zeker is van de volgende ronde. Op de laatste speeldag speelt Frankrijk tegen Zwitserland.

Stand groep A:

1. Frankrijk 6

2. Zwitserland 4

3. Roemenië 1

4. Albanië 0