Herenthoutse Vicky Leysen werkt aan terugkeer na crash van jaar geleden en wordt derde in Willebroek: “Ooit wil ik de Diamond Race in Viersel winnen”

Vicky Leysen. Foto: Koen fasseur

WaterskiënBKmanche in Willebroek

Herenthoutse Vicky Leysen werkt aan terugkeer na crash van jaar geleden en wordt derde in Willebroek: “Ooit wil ik de Diamond Race in Viersel winnen”

Print

De 27-jarige Vicky Leysen is opnieuw aan het racen. Na de doodsmak die ze midden juli vorig jaar maakte tijdens een wedstrijd in Henegouwen volgde voor de Herenthoutse een maandenlange revalidatie.

De lichamelijke schade was dan ook niet mis: arm, kaak en diverse tanden gebroken en kneuzingen over het hele lichaam. Vier operaties verder en elf maanden later staat de interieurarchitecte opnieuw met volle goesting op de ski’s. Het voorbije weekend pakte ze in Willebroek meteen een derde plaats.

Nooit aan stoppen gedacht?

Vicky Leysen: “Echt wel, zeker de eerste ogenblikken na dat ongeval. Ik was ervan overtuigd dat het gedaan was. Ik dacht er niet aan om terug op de ski’s te gaan staan. Maar na een tijdje begon het opnieuw te kriebelen. Waterskiën is mijn leven. Ik was amper vijf toen ik al op waterski’s stond. Mijn eerste wedstrijd skiede ik op mijn elfde. Dat laat je niet zomaar achter je.”

Wanneer ben je dan opnieuw begonnen?

“Enkele weken geleden heb ik beslist om nieuwe ski’s te bestellen. Het had vooral te maken met het feit dat ik besefte dat ik het voorbije seizoen aan een superjaar bezig was en dat mijn afhaken niets te maken had met niet meekunnen. Ik wilde niet op die manier stoppen. En dus sta ik er opnieuw (lacht).”

Ben je tevreden over je wederoptreden?

“Best wel, ja. De verwachtingen lagen niet echt hoog toen ik onlangs in Harderwijk voor het eerst weer een wedstrijd skiede. Net als het voorbije weekend eindigde ik er derde. Daar kan ik op dit ogenblik meeleven. Als je ziet van waar ik kom en met in het achterhoofd de wetenschap dat ik amper aan het trainen ben, kan ik echt tevreden zijn. In Willebroek had ik even uitzicht op de tweede plaats, maar lang heb ik niet aangedrongen.”

Hoe zit het nu met je ambities wat de toekomst betreft?

“Ik hoop eindelijk de Diamond Race in Viersel te winnen. Ik ben aangesloten bij de organiserende club, mijn vader is er voorzitter. De voorbije seizoenen pakte ik er telkens nipt naast de zege. Frustrerend, vooral omdat ik er enkele keren erg dichtbij was. De teleurstelling was in verhouding. Maar misschien lukt het me nu wel. Door het feit dat ik minder heb getraind, liggen de verwachtingen een pak lager. Het maakt dat ik veel rustiger ben en de stress merkelijk lager is. We zullen wel zien hoe het over veertien dagen afloopt. Wat de rest van het seizoen betreft, zien we wel.

Heb je niet meer de ambitie om volgend seizoen op het WK in Seattle te schitteren?

“Ik weet dat ik die ambitie vorig seizoen heb uitgesproken. Maar door die val moet ik eerst even alles op een rijtje zetten en weer vertrouwen opdoen om snellere wedstrijden af te werken. Op dit ogenblik is dat nog niet aan de orde.”

Meer sportnieuws