© Jan Brys

Hockeychampions trophy - Geblesseerde Jeffrey Thys moet in stilte plaats voor Rio proberen af te dwingen

“Ik heb mijn selectie niet meer in eigen handen”

De Red Lions spelen vandaag op de Champions Trophy in Londen hun laatste poulewedstrijd. Na één zeges, twee gelijke spelen en twee nederlagen nemen ze het op tegen gastland Groot-Brittannië. Morgen sluiten ze af met een plaatsingswedstrijd. Er niet bij in Londen: Jeffrey Thys. De Dragons-spits moest geblesseerd uit Londen terugkeren. Thys hoopt op een vlug herstel, om zo alsnog mee te mogen naar Rio.

Het moet hard zijn aangekomen bij de Brasschatenaar. Na een hele tijd gepasseerd te zijn geweest, had Thys zich dit jaar opnieuw in de nationale ploeg weten te knokken. In Londen wou de Dragons-speler de bondscoach nogmaals tonen dat hij een belangrijke pion kan worden op de Spelen in Rio komende augustus. Maar niet dus, Thys blesseerde zich aan de enkel en mocht meteen een kruis maken over zijn tornooi in Londen. “Ik ben meteen teruggekeerd naar België, om hier dagelijks twee tot drie keer te kunnen trainen. Zo wil ik mijn herstel bespoedigen. Ik ben minstens een maand out. Maar of ik mee mag naar Rio, hangt natuurlijk van de bondscoach af. Ik heb het niet meer in eigen handen en dat is zeer jammer. Ik had mijn kansen in Londen graag verdedigd, maar dat kan nu niet meer. Ik zal moeten wachten om de trainer van mijn conditie te overtuigen”, zegt Thys.

Weinig wijzigingen aan selectie

In de preselectie voor Rio zitten naast Jeffrey Thys met Felix Denayer, Florent Van Aubel, Alexander Hendrikcx, Arthur Van Doren, Emmanuel Stockbroekx, Thomas Briels en Loïck Luypaert, nog verschillende Antwerpenaars.

Thys voelt de bui dan ook al een klein beetje hangen. “De coach neemt in totaal 19 spelers mee naar Rio, drie daarvan verblijven buiten het olympisch dorp. Op dit ogenblik is Tom Boon nog geblesseerd. Maar je mag ervan uitgaan dat hij er sowieso bij is. Een fitte Boon is een certitude voor Rio. Aan de huidige selectie zal er wellicht niet veel veranderen. Misschien komt er nog een middenvelder bij, maar het is aan de coach om daarover te beslissen.”

De Brasschatenaar blonk dit seizoen bij Dragons meermaals uit in een dragende rol en hoopt ook de nationale ploeg op die positie te helpen. Thys: “Ik wil niets liever dan die rol ook bij de nationale ploeg te vervullen. Ik weet nu wat me te doen staat: keihard trainen om er opnieuw te staan. De coach weet dat hij op me kan rekenen.”

Thys was erbij op de Spelen in Londen, verdween nadien een tijdje uit beeld, maar werd in december 2015 door de bondscoach uitgenodigd om als stagespeler mee naar Zuid-Afrika te gaan. Daar wist hij bondscoach Shane McLeod te overtuigen, zodat hij opnieuw aan de selectie werd toegevoegd.

Dragons

De Brasschaatse international heeft intussen ook een contractverlenging ondertekend bij Dragons. Thys blijft nog drie jaar langer in Brasschaat, waar hij met de ambitieuze club opnieuw een gooi doet naar de titel en nu ook op Europees vlak wil schitteren.

Meer sportnieuws