© paardenfotograaf.be

Paardensportdressuur - Fanny Verliefden moet afhaken voor Olympische Spelen in Rio

“Enige juiste beslissing voor mijn paard”

Fanny Verliefden zal in augustus niet deelnemen aan de dressuurproef tijdens de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Haar paard Annarico is geblesseerd. “Ik ben er kapot van”, zegt Verliefden.

Kris Van Loo

België mag één dressuurruiter afvaardigen naar de Olympische Spelen in Rio. Dat individueel ticket werd overtuigend behaald en afgedwongen door Fanny Verliefden met Annarico. Zij stak er het voorbije jaar met kop en schouders bovenuit. Iedereen was het dan ook unaniem eens, de olympische selectie is voor Fanny Verliefden.

Maar Fanny moet zelf afhaken door een blessure bij haar paard. “Ik ben er kapot van, maar het is de beste beslissing in het belang van Annarico”, aldus Verrliefden.

Fanny Verliefden woont en werkt in dressuurstal Verwimp in Wiekevorst, waar ze samen met voormalig internationaal dressuurruiter Wim Verwimp door het leven gaat. Haar paard Annarico is met voorsprong het beste dressuurpaard dat ooit in België gelopen heeft. Haar olympische selectie was vanzelfsprekend en stond buiten discussie. Het zouden haar eerste Olympische Spelen worden, maar zover komt het dus niet. Een blessure maakt een definitief kruis over haar olympische droom.

“Dit komt heel hard aan, maar ik had echt geen andere keuze. Annarico trapte in de stal haar hoefijzer af en blesseerde zich daardoor. We dachten aanvankelijk nog dat alles zou helen tegen de Spelen, maar het risico is te groot. We hebben vervolgens zelf de knoop doorgehakt, omdat we de toekomst van Annarico niet in het gedrang willen brengen.”

“Door die blessure staan we sowieso achter op ons schema. Als je naar het grootste sportevenement wil gaan, moet alles voor de volle honderd procent in orde zijn. Dat was in deze omstandigheden niet meer haalbaar. Zeker niet omdat er ook nog die lange vlucht en de quarantaine bijkwam. Allemaal factoren die het risico verhoogden.”

“Annarico krijgt nu de rust die ze nodig heeft om helemaal te herstellen. Hoe jammer het ook is voor mij. Hopelijk word ik daar de volgende jaren voor beloond, want Annarico heeft het potentieel om hoog te eindigen op een kampioenschap.”

Bijgevolg moet er een nieuwe kandidaat aangeduid worden en dat zou zo maar eens Jorinde Verwimp kunnen zijn, de dochter van Wim.

“Zo ver zijn we nog niet”, reageert de vader. Al beseft hij ook dat zijn dochter een reële kans maakt, samen met negenvoudig Belgisch kampioen Jeroen Devroe. Volgende week rijden ze samen in Rotterdam de landenprijs en wellicht wordt nadien beslist wie naar Rio mag.

“Ze zijn aan elkaar gewaagd en ik gun ze het allebei”, weet Wim Verwimp. Het kan dus alvast nog altijd dat er alsnog iemand uit de stal Verwimp naar de Olympische Spelen gaat.

Meer sportnieuws