© Photo News

Van Emden wint proloog en is eerste leider in Ster ZLM Toer

Jos Van Emden (LottNL-Jumbo) heeft de proloog van de Ster ZLM Toer (Ned/2.1) gewonnen. De vijfdaagse etappekoers door het zuiden van Nederland en de Belgische Ardennen begon met een strijd tegen de klok van 6,4 km in Goes. Het BMC-duo Taylor Phinney-Stefan Küng vervolledigde het podium op respectievelijk drie en vier seconden van de Nederlander van LottoNL-Jumbo. Sean De Bie werd knap vijfde op zes seconden.

vtvn

Loïc Vliegen kwam niet aan de start. De renner van BMC gaf wegens maag-en darmproblemen forfait voor de vijfdaagse Nederlandse rittenkoers.Het was de Duitser Roger Klüge, vorig jaar winnaar van de proloog en in de jongste Giro ritwinnaar van de 17de etappe naar Cassano d’Adda, die de eerste richttijd neerzette. Twee uur lang mocht hij de hotseats warm houden met zijn tijd van 7:28, maar toen hardrijder Küng, Europees kampioen tijdrijden bij de beloften in 2014, aan de beurt kwam, moest Klüge zijn eerste plek afstaan. Küng legde het parkoers af in 7:27. Hij zag op zijn beurt dan weer zijn BMC-ploegmaat Phinney beter doen en drie seconden onder zijn chrono duiken.

De kersverse Amerikaanse kampioen tijdrijden zou evenwel ook naast de zege grijpen, want Van Emden, die ongelukkig ten val kwam in de openingstijdrit van de Giro en zo de kans op roze voorbij zag gaan, toonde zich nog sneller en finishte in 7:23, goed voor een gemiddelde van iets meer dan 52 kilometer per uur.

Voor Van Emden is het de eerste zege van het seizoen, zijn vijfde overwinning ooit in een tijdrit. Ook in 2010 won hij de proloog van de Ster ZLM Toer. .

Donderdag zijn de sprinters wellicht aan zet met een vlakke etappe van 186 km met start en aankomst in Oss.

Meer sportnieuws