Turkije niet klaar voor opheffing visumplicht

Foto: BELGA

Turkije niet klaar voor opheffing visumplicht

Print

De Europese visumplicht voor Turkse burgers zal niet opgeheven worden tegen eind juni. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekrachtigd in een nieuw evaluatierapport over de uitvoering van het omstreden Europees-Turks vluchtelingenakkoord.

Het akkoord stelde een opheffing van de visumplicht tegen eind juni in het vooruitzicht, maar was al een tijdje duidelijk dat de Turken nog voor langere tijd een visum nodig zullen hebben om tot 90 dagen in de Schengenzone te verblijven. De Europeanen blijven hameren op een herziening van de terrorismewetgeving, die ze als een bedreiging voor de vrijheid van de meningsuiting aanzien. President Recep Tayyip Erdogan weigert ook maar de minste toegeving.

Zo blijft het koffiedik kijken wanneer het visumdossier uit het slop raakt. “De timing zal afhangen van de vraag wanneer Turkije zijn werk kan voltooien en van de finale beslissing van de lidstaten en het Europees Parlement”, zo verwees eurocommissaris Dimitris Avramopoulos naar de politieke wil die alle partijen aan de dag moeten leggen. Naast de aanpassing van de terrorismewet moet Ankara nog zes van de 72 criteria invullen.

Erdogan dreigde er al enkele keren mee het vluchtelingenakkoord met Europa op te blazen indien de visumliberalisering dode letter blijft. Het akkoord heeft de vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland spectaculair ingedamd, maar de uitvoering van de controversiële overeenkomst zet grote druk op de reeds gespannen relaties tussen Erdogan en Europa.

Avramopoulos gewaagde niettemin van vooruitgang in de onderhandelingen. Hij denkt ook niet dat het verrassende ontslag van de Europese ambassadeur in Turkije, Hansjörg Haber, zal wegen op de relaties met Ankara. Ook Turkije liet woensdag een gematigd geluid horen. “Er zijn problemen, maar dat wil niet zeggen dat we binnen tien tot vijftien dagen niet op de goede weg kunnen zitten. Dit is diplomatie”, zei een hoge functionaris in Ankara aan een groep journalisten.

.

Nu in het nieuws