© EPA

Is bron van Panama Papers-schandaal eindelijk bekend?

De Zwitserse politie heeft in Genève een informaticus van Mossack Fonseca gearresteerd die ervan verdacht wordt data te hebben gestolen. De verdachte is mogelijk de bron achter het Panama Papers-schandaal, al is dat nog niet bevestigd. Een woordvoerder van het Zwitserse gerecht wil woensdag enkel meededelen dat er “als gevolg van een klacht van Mossack Fonseca” een strafprocedure is opgestart.

De informaticus wordt verdacht van het stelen van gegevens en ongeoorloofde toegang tot een informaticasysteem. De man zou enkele dagen geleden al zijn opgepakt in het kantoor van Mossack Fonseca in Genève, waar de politie meteen ook een huiszoeking uitvoerde. De politie gaat op dit moment na of de man wel degelijk gegevens van zijn werkgever heeft gestolen, wat die precies inhouden en van welke periode ze dateren.

Vanaf begin april werden 11,5 miljoen gelekte documenten, de zogenaamde Panama Papers, van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca stelselmatig vrijgegeven. De documenten leveren informatie over honderdduizenden spookvennootschappen, stichtingen en trusts in offshoreparadijzen wereldwijd en bieden inzage in witwaspraktijken en de massale wijze waarop bedrijven en rijken, al dan niet op legale wijze, belastingen proberen te ontwijken.

Mossack Fonseca beschouwt zichzelf als slachtoffer van datadiefstal in het Panama Papers-schandaal en benadrukt zich steeds aan de wet gehouden te hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER