Na 24 jaar wachten trekt Zwitserland toetredingsaanvraag voor EU weer in

Zwitsers minister van Buitenlandse Zaken Didier Burkhalter Foto: EPA

Na 24 jaar wachten trekt Zwitserland toetredingsaanvraag voor EU weer in

Print

Een week voor het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie heeft het Zwitserse parlement besloten om de 24 jaar oude toetredingsaanvraag formeel terug te trekken.

De Zwitserse regering gaat de Europese Unie dan ook meedelen dat de Zwitserse toetredingsaanvraag uit 1992 als nietig beschouwd moet worden, zo verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Didier Burkhalter. Tegelijkertijd wil hij duidelijk maken dat zijn land de bilaterale samenwerking met de Europeanen wil voortzetten.

In maart had de Nationale Raad, de grootste kamer van het Zwitserse parlement, op voorstel van de rechtse Zwitserse Volkspartij al gestemd voor de terugtrekking van de aanvraag. Woensdag volgde de Kantonsraad, de kamer waarin de kantons vertegenwoordigd zijn. De beslissing werd genomen met 27 tegen 13 stemmen bij twee onthoudingen.

De Zwitserse aanvraag was in feite al sinds 1992 zonder inhoud omdat de Zwitsers zich toen in een referendum hadden uitgesproken tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte als eerste stap naar het volwaardige EU-lidmaatschap.

.

Nu in het nieuws