Paracommando overlijdt na militaire sportoefening in Brasschaat

Foto: rr

Paracommando overlijdt na militaire sportoefening in Brasschaat

Print
Brasschaat -

Een korporaal van het Belgisch leger is woensdagnamiddag om het leven gekomen toen hij een jaarlijkse test moest afleggen. De 34-jarige Dimitri Maerten werd onwel, zijn collega’s probeerden hem nog te reanimeren, maar hij overleed in het ziekenhuis.

De soldaten van het bataljon Artillerie van Brasschaat hield woensdag een zogenaamde speedmarch op het militair terrein in Brasschaat. Tijdens die oefening waarbij militairen met volle uitrusting zo snel mogelijk een uithoudingsproef afleggen, werd de 34-jarige korporaal Dimitri Maerten onwel.

“Hij zakte plots ineen”, bevestigt de persdienst van Defensie. “Zijn collega’s - ze doen die oefening altijd in groep - probeerden hem nog te reanimeren. Ze verwittigden de hulpdiensten, maar hij overleed even later in het ziekenhuis van Edegem.”

Geen medische problemen

Hoe het komt dat de militair plots in elkaar zakte, is nog niets geweten. Volgens de persdienst van Defensie was Maerten medisch gescreend. “Hij was getest, zoals elke militair getest wordt”, klinkt het. “Zeker paracommando’s worden nog regelmatiger getest dan de andere militairen.” Nog volgens Defensie was er geen sprake van medische problemen. “Zijn dossier was in orde.”

Ook de oefening - een uithoudingsoefening waarbij de militairen met volle uitrusting zo snel mogelijk een bepaalde afstand moeten afleggen - was geen uitzonderlijke inspanning, klinkt het. “Dat is iets wat operationele eenheden - zoals het bataljon Artillerie van Brasschaat - geregeld doen.”

Volgens de gespecialiseerde website paracommando.com, dat het overlijden van Maerten als eerste meldde, voegde de korporaal zich in 2003 bij de paracommando’s, toen hij toetrad tot de compagnie van het 1ste Bataljon Parachutisten te Diest. Nadien muteerde hij naar de Batterij Para-Commando (Bataljon Artillerie) te Brasschaat.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio