© REUTERS

Russisch parlement gaat over tot actie om deelname aan Olympische Spelen te redden

De Russische parlementsleden hebben woensdag een eerste wetsvoorstel ingediend waarbij het aanzetten tot dopinggebruik als een misdrijf beschouwd zal worden. Over twee dagen neemt de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) een definitieve beslissing over de deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen in Rio.

In het wetsvoorstel, goedgekeurd door 436 parlementsleden van het Russische federale lagerhuis, staat dat elke trainer of dokter die een sporter aanzet tot het nemen van verboden middelen, zich schuldig maakt aan strafbare feiten. Bij bewijs van de feiten gaan de straffen van een boete van 6.700 euro tot een celstraf van één tot vijf jaar.

Personen die medeplichtig zijn aan het aansporen tot dopinggebruik riskeren een celstraf tot een jaar. Trainers of dokters die verboden middelen gebruiken op een sporter, kunnen een gevangenisstraf van vijf jaar krijgen.

De voorzitter van de commissie voor sport in de doema, Dmitri Svichtchev, hoopt dat de wet definitief aangenomen wordt voor het begin van de zomervakantie, die gaat voor het Russische parlement volgende week van start. “Met onze acties tonen we dat de staat niets te maken wil hebben met dopinggebruik in Rusland”, onderlijnt Svichtchev.

Vrijdag beslist IAAF over schorsing

Rusland is al sinds november 2015 verwikkeld in een dopingschandaal. Het Wereldantidopingagentschap WADA publiceerde toen een rapport over gesystematiseerd dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Daarop werden Russische atleten door het IAAF geweerd bij internationale wedstrijden. De IAAF spreekt zich vrijdag op een conventie in Wenen uit of deze schorsing gehandhaafd blijft voor de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus).

De Russische autoriteiten kondigden vorige week nog verplichte lessen over de antidopingstrijd op scholen aan, in het kader van een campagne die “de Russische houding ten opzichte van dopinggebruik wil veranderen”.

Om de IAAF te overtuigen om Russische atleten toe te laten op de Olympische Spelen, heeft Rusland ook nog eens vijftig buitenlandse specialisten aangetrokken om het team rond de dopingstrijd te versterken.

Meer sportnieuws