“Mijn ultieme droom: Qiyo mama zien worden”

Print

Qiyo viert vandaag haar eerste verjaardag. Mama Phyo Phyo (rechts) en tante Yu Yu Yin feesten mee. Foto: Patrick Hattori

Mechelen / Muizen -

Met een gigantische taart en een groot feest rond de olifantentempel viert Planckendael vandaag de eerste verjaardag van babyolifantje Qiyo.

De verzorgers van Planckendael maken vandaag samen met bezoekers een grote taart voor ­Qiyo’s verjaardag. “Om 10.30u geven we die aan de dieren. Dat kan iedereen live volgen via Facebook”, belooft hoofdverzorger Ben Van Dyck. “Onder luid gezang en groot applaus mag Qiyo ervan eten. Nadien gaan de verzorgers samen genieten van een kop koffie en een stuk taart. Zo sluiten wij een bewogen anderhalf jaar feestelijk af.”

Het was geen anderhalf jaar feest. Denk maar aan baby Q. Hebben jullie spijt van wat er gebeurd is?

Spijt dat hij gestorven is? Ja. Spijt over die maand dat we hier geleefd hebben voor dat kleintje? Nee. Het was zwaar, intens en vermoeiend, maar we zullen Q nooit vergeten. We hebben hem een gedenkplaatje gegeven in de zaal van de olifanten. Uit onderzoek na zijn overlijden is gebleken dat Q niet te redden was. Dat biedt troost.

“Mijn ultieme droom: Qiyo mama zien worden”
Dierenverzorger Ben Van Dyck Foto: dvg

Maakt dat Qiyo’s verjaardag speciaal?

Ergens wel. Qiyo is er gekomen na de enorme klap die we kregen bij het overlijden van Q. Dat maakt het nog intenser. In die periode waren we erg gefocust en erg moe. Nadien zak je als een pudding in elkaar, maar dan moet je je schouders weer rechten, want er is nog eentje op komst. Tegen dan moet je met z’n allen weer klaarstaan.

Wat heeft Qiyo in een jaar geleerd?

Zij heeft vooral geleerd om olifant te zijn. Haar slurf bleek eerst een onhandig ding dat in de weg hangt als ze wil drinken. Mama Phyo Phyo krijgt extra korrels zolang ze Qiyo zoogt. In het begin zwierde Qiyo met haar slurf over en door de korrels. Nu morst ze nog wel veel, maar het lukt toch al om korrels te grijpen.

Jij bent 25 jaar dierenverzorger bij de KMDA (Zoo en Planckendael). Heb jij nog een ultieme droom?

Qiyo mama zien worden. Over een kleine tien jaar hoop ik dat ons kleintje zelf een baby krijgt. Dat zou echt mooi zijn.

 

 

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio