© Twitter@UEFAEURO

Genoeg sterren maar geen Belg of Italiaan in “elftal van 1ste speeldag”

Gareth Bale, Cristiano Ronaldo en Manuel Neuer maken deel uit van het type-elftal van de eerste speeldag van het EK voetbal. Dat meldt de UEFA woensdag. De “beste elf” worden gekozen op basis van een onlangs ingevoerde spelersbarometer van de Europese voetbalbond.

De SOCAR Player Barometer houdt rekening met gescoorde doelpunten, beslissende passes, tackles of nog saves, gebaseerd op de positie van de speler. De barometer houdt daarnaast -in mindere mate- ook rekening met de vorm van de spelers in de aanloop naar het EK en de coëfficiënt van de tegenstander.

Onder de beste elf van de eerste speeldag zijn er drie Duitsers, drie Spanjaarden en twee Fransen.

Verrassend: geen Italianen. Minder verrassend: geen Belgen.

Het type-elftal volgens Uefa: Neuer (Dui), Juanfran (Spa), Mustafi (Dui), Piqué (Spa), Alba (Spa), Kanté (Fra), Dier (Eng), Kroos (Dui), Payet (Fra), Ronaldo (Por) en Bale (Wal).

Ter vergelijking: het type-elftal van de toonaangevende Franse sportkrant L’Equipe, dat andere criteria gebruikt, ziet er helemaal anders uit. Hier geen plaats voor Neuer en Ronaldo, wel voor twee Italianen, Bonucci en Pelle.

De elf van L’Equipe: Akinfejev (Rus), Piszcek (Pol), Hubnik (Tsj), Bonucci (Ita), Jordi Alba (Spa), Modric (Kro), Dier (Eng), Iniesta (Spa), Payet (Fra), Kleinheisler (Hon) en Pelle (Ita).

De Italiaanse bondscoach Antonio Conte, die zijn Belgische collega Marc Wilmots volgens analisten tactisch overblufte, is de coach van het moment.

Spanje had meeste balbezit, België vijfde qua passing

Uit statistieken blijkt dat Spanje het meeste balbezit had en dat België op de vijfde plaats staat wat het aantal passes betreft. Opvallend: met gemiddeld 1,83 doelpunten per wedstrijd is deze editie tot nu toe de poverste sinds 1968.

Met 67 procent balbezit in de eerste wedstrijd (1-0 winst tegen Tsjechië) doet Spanje net beter dan Portugal (66 procent), dat 1-1 gelijkspeelde tegen IJsland, en Duitsland (63 procent), dat 2-0 won tegen Oekraïne.Spanje staat ook op kop van het klassement van het aantal passes: 694, gevolgd door Duitsland (678) en Portugal (613). Opvallend: België, dat met 2-0 de boot in ging tegen Italië, staat daar vijfde met 529 passes. Kleine nuance: er wordt geen verschil gemaakt tussen al dan niet geslaagde passes. Het hoogste slaagpercentage in de passing lag bij de Zwitsers, de Portugezen en de Duitsers (alledrie 92 procent), voor Spanje (91 procent) en... Albanië (88 procent). De statistieken van de UEFA geven België 85 procent geslaagde passes. Ter vergelijking: de Italianen gaven 422 passes, 78 procent daarvan waren geslaagd.Op de 22 gescoorde doelpunten van de eerste speeldag werden er 16 gescoord in de tweede helft, drie daarvan zelfs in blessuretijd. Vier invallers vonden de weg naar het net.De 1-0 van de Portugees Nani dinsdag was het 600e doelpunt in een eindronde van een EK.