© Photo News

Spoorvakbonden hebben nieuw voorstel klaar voor directie

De socialistische en christelijke spoorvakbonden stappen donderdag met een gemeenschappelijk voorstel naar de spoordirecties. Daarin stemmen ze onder meer in met de schrapping van een extralegale feestdag dit jaar en nog een bijkomende feestdag vanaf volgend jaar. Het ‘moratorium’ op bijkomende productiviteitsmaatregelen wordt, na enkele toegevingen van de directies, niet langer gevraagd, zo blijkt uit een gemeenschappelijke mededeling van het vakbondsfront.

De bonden hebben woensdag samengezeten om de verschillende voorstellen te bespreken die de spoordirecties hadden voorgelegd. Ze kwamen daarbij tot een “aanvaardbare variant” van een van de voorstellen. Dat zal donderdag aan de spoordirecties worden voorgelegd.

Concreet stemmen de bonden ermee in om al vanaf dit jaar de feestdag van 15 november af te staan. Vanaf volgend wordt ook 2 november als feestdag afgeschaft. Ook verdwijnt er vanaf 2017 één kredietdag per 28 kalenderdagen ziekte. Het gaat om toezeggingen die de vakbond eerder al had gedaan.

De vakbondseis dat er tot begin 2019 geen verdere bijkomende algemene productiviteitsinspanningen voor het geheel van het personeel worden gevraagd, wordt niet vermeld in de mededeling. De directies wilden niet instemmen met dat ‘moratorium’, zo klinkt het bij de Franstalige christelijke spoorbond CSC. De directie heeft in ruil daarvoor wel drie andere productiviteitseisen ingeslikt, zo wordt benadrukt.

Donderdag om 10.00 uur is het aan de directies van NMBS, Infrabel en HR Rail om te beslissen of ze instemmen met de voorstellen van het gemeenschappelijk vakbondsfront. CGSP, de Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond, heeft een aanzegging lopen die een staking mogelijk maakt van 19 tot 26 juni.

Nu in het nieuws