© AP

Larossi Abballa © NB

Omar Mateen© AP

1 / 3

Heeft IS al spijt van opeising bloedvergieten in Orlando en Parijs?

Slechts een paar uur na het bloedvergieten in Orlando en Parijs was de propagandamachine van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) er als de kippen bij om de aanslagen op te eisen. Maar kwamen die claims niet wat te vroeg? Hadden ze beter niet eerst wat meer aandacht besteed aan het achtergrondverhaal van beide daders? Passen ze wel bij de ideologie van IS?

mtm

Terreurorganisatie Islamitische Staat probeert overal ter wereld strijders en aanhangers van hun extremistische gedachtegoed te ronselen. Ze doen dat door boodschappen de wereld in te sturen waarin ze de westerse waarden verwerpen, net als begrippen als tolerantie en pluralisme. Boodschappen die meestal bol staan van geweld, haat en bloed.

De aanval op een homoclub in Orlando, uitgevoerd door een in Amerika geboren moslim, en de moord op twee agenten in Parijs door een veroordeelde terrorist, lijken op het eerste gezicht perfect bij die ideologie te passen. De schietpartij in Orlando, waarbij 49 mensen en de schutter om het leven kwamen, doet ons vrezen dat er overal extremisten op de loer kunnen liggen, wachtend om toe te slaan zodra ze daar een kans voor zien.

Imago opkrikken

“De oncomfortabele realiteit is dat zulke aanvallen al snel IS-aanvallen worden, eenvoudigweg omdat de daders ze zo gaan noemen”, staat te lezen in een rapport van de veiligheidsconsultant Soufan Group. “De geldigheid van hun daden doet er minder toe dan de gevolgen ervan. Schutter Omar Mateen krikte zijn reputatie op van homofobe massamoordenaar tot soldaat van het kalifaat, enkel en alleen door de naam IS te vermelden.”

“Terwijl de tirannen de deuren van migratie sluiten, zou jij de deuren van de jihad moeten openen”, zei een woordvoerder van de terreurorganisatie afgelopen maand nog in een boodschap gericht aan moslims die in het westen leven.

Mateens rommelige leven legt echter de valkuilen bloot voor een extremistische beweging die zijn geloofwaardigheid haalt uit zijn geloof. Volgens getuigen was Mateen een vaste klant in de homoclub en was hij een hevige drinker. Homoseksualiteit wordt in het kalifaat met de doodstraf bestraft en ook de consumptie van alcohol is verboden. Iedereen die betrapt wordt, krijgt zweepslagen.

”IS onder druk”

“Na opeenvolgende verliezen op het slagveld staat IS hoe langer hoe meer onder druk, vandaar dat er meer risico’s genomen worden. Het risico op verkeerd bewezen te worden”, zegt expert Michael Horowitz. “Door Mateen zomaar te claimen, verliezen ze de controle over het verhaal dat ze willen vertellen. En die controle was tot voor kort een topprioriteit voor de organisatie.”

Op Twitter werd er al gelachen met het idee van een alcohol drinkende homo die nog niet uit de kast gekomen was. Zo werden er onder meer spotprenten van de IS-vlag met regenboogkleuren geplaatst.

Ook de dodelijke steekpartij in Parijs, waarbij twee agenten om het leven kwamen, werd geclaimd door IS. De moordenaar, de 25-jarige Larossi Abballa, had een achtergrond als jihadi: in 2013 werd hij veroordeeld voor deelname aan een netwerk dat mensen naar Pakistan smokkelde.

In een Facebook-video waarop de moorden live te zien waren, zag je Abballa twijfelen over wat hij moest doen met het driejarig kindje van de twee agenten die hij net vermoord had. Even daarvoor had hij nog zijn sympathie voor IS geuit. Volgens hem was dat de schuld van de Franse autoriteiten. “Jullie hebben de deuren van het kalifaat gesloten, jullie wilden je niet aansluiten bij de islam. Dan zullen wij de deuren van jullie land openzetten. Denk je dat we zullen stoppen? We hebben nog meer verrassingen voor jullie in petto.”

Bij de aanslagen in Parijs (13 november 2015) en in Brussel (22 maart 2016) was het duidelijk dat de daders onder de IS-vlag opereerden. Nu zijn die connecties allesbehalve duidelijk. Beide daders zijn ook omgekomen bij hun aanval. Het is nu aan de speurders om hun connectie met de extremistische organisatie onderuit te halen.

“Schutter die bloedbad aanrichtte in Orlando was zelf homo”

© Photo News

De man die zondag in de homonachtclub Pulse in Orlando 49 mensen heeft gedood en 53 verwond, was daar al eerder geweest, zo hebben meerdere Amerikaanse media dinsdag gemeld. Volgens een klasgenoot viel Omar Mateen zelf op mannen.

Minstens vier geregelde klanten vertelden aan de krant Orlando Sentinel dat ze Omar Mateen al eerder in nachtclub Pulse gezien hadden, tot zelfs minstens een dozijn keer. Meermaals liep hij in de kijker wegens agressiviteit en alcoholmisbruik.

Een vaste klant van de Pulse vertelde de krant Los Angeles Times dat de 29-jarige schutter gebruikmaakte van het sociale netwerk voor homo’s Jack’d. Nog een andere getuige vertrouwde de Palm Beach Post toe dat Mateen avances tot hem had gemaakt.

Een klasgenoot van Mateen denkt dat de moordenaar zelf op mannen viel. “We zijn met hem naar homoclubs geweest”, vertelt hij aan Palm Beach Post. “Hij was homo, maar niet publiek. Hij wilde erbij horen, maar omdat hij zo raar was vond niemand hem leuk.”

Volgens zender NBC trekt de federale recherche FBI deze berichten na. Ze kunnen de these van een radicalisering van de verdachte relativeren.

Politieman en vrouw gedood door IS-strijder nabij Parijs

© REUTERS

© REUTERS

1 / 2

De man die maandagavond een politieman en zijn partner ombracht in de buurt van Parijs, was een strijder van Islamitische Staat (IS). Dat heeft de terreurgroep gemeld via het gelieerde persagentschap Amaq. De antiterreureenheid van het Franse parket heeft het onderzoek naar zich toe getrokken.

In Magnanville, op zo’n 55 km van Parijs, doodde een man maandagavond een politieagent met meerdere messteken, om zich daarna met de vrouw en de zoon van het slachtoffer te verschansen in hun huis. De dader werd neergeschoten tijdens een politie-interventie. Volgens de autoriteiten werd binnen het lichaam van een vrouw aangetroffen en een kind van drie jaar dat in shock was maar ongedeerd bleef. Ook de vrouw zou voor de politie gewerkt hebben.

De dader is geïdentificeerd als de 25-jarige Fransman Larossi Abballa uit Mantes-la-Jolie (Yvelines), zo meldt Le Monde op basis van gerechtelijke bronnen. In 2013 was hij al eens veroordeeld voor deelname aan terroristische activiteiten. Hij staat ook bekend voor diefstallen, geweld en heling.

Volgens Radio Monte Carlo en de krant Le Parisien waren de twee slachtoffers indertijd verbonden aan het politiecommissariaat van Mantes-la-Jolie.

IS

De man zou tijdens de onderhandelingen met de politie gezegd hebben lid te zijn van IS, alvorens hij door de speciale politie-eenheid werd doodgeschoten. Volgens getuigen zou de man ‘Allah akbar’ hebben geroepen toen hij de politieagent aanviel. Naar verluidt droeg de politieman burgerkledij.

Terreurgroep IS eist de moorden op. “Een IS-strijder heeft de medewerker van het politiebureau van de stad Les Mureaux in de buurt van Parijs en zijn vrouw gedood”, meldde het aan IS gelinkte persagentschap Amaq.

Onderzoek

Het onderzoek werd toevertrouwd aan de antiterreureenheid van de gerechtelijke politie in Versailles en aan het directoraat-generaal van binnenlandse veiligheid, zei het parket van Parijs. De speurders zullen uitzoeken of de dader ook echt banden had met IS.

De Franse president Hollande heeft al verzekerd dat de moorden opgehelderd zullen worden, en het onderzoek de precieze aard van het “vreselijke drama” zal blootleggen. Dinsdagmorgen zal de president ook een speciale vergadering organiseren in het Elysée.

Nu in het nieuws