Heeft IS al spijt van opeising bloedvergieten in Orlando en Parijs?

Print
Slechts een paar uur na het bloedvergieten in Orlando en Parijs was de propagandamachine van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) er als de kippen bij om de aanslagen op te eisen. Maar kwamen die claims niet wat te vroeg? Hadden ze beter niet eerst wat meer aandacht besteed aan het achtergrondverhaal van beide daders? Passen ze wel bij de ideologie van IS?

Terreurorganisatie Islamitische Staat probeert overal ter wereld strijders en aanhangers van hun extremistische gedachtegoed te ronselen. Ze doen dat door boodschappen de wereld in te sturen waarin ze de westerse waarden verwerpen, net als begrippen als tolerantie en pluralisme. Boodschappen die meestal bol staan van geweld, haat en bloed.

De aanval op een homoclub in Orlando, uitgevoerd door een in Amerika geboren moslim, en de moord op twee agenten in Parijs door een veroordeelde terrorist, lijken op het eerste gezicht perfect bij die ideologie te passen. De schietpartij in Orlando, waarbij 49 mensen en de schutter om het leven kwamen, doet ons vrezen dat er overal extremisten op de loer kunnen liggen, wachtend om toe te slaan zodra ze daar een kans voor zien.

Imago opkrikken

“De oncomfortabele realiteit is dat zulke aanvallen al snel IS-aanvallen worden, eenvoudigweg omdat de daders ze zo gaan noemen”, staat te lezen in een rapport van de veiligheidsconsultant Soufan Group. “De geldigheid van hun daden doet er minder toe dan de gevolgen ervan. Schutter Omar Mateen krikte zijn reputatie op van homofobe massamoordenaar tot soldaat van het kalifaat, enkel en alleen door de naam IS te vermelden.”

“Terwijl de tirannen de deuren van migratie sluiten, zou jij de deuren van de jihad moeten openen”, zei een woordvoerder van de terreurorganisatie afgelopen maand nog in een boodschap gericht aan moslims die in het westen leven.

Mateens rommelige leven legt echter de valkuilen bloot voor een extremistische beweging die zijn geloofwaardigheid haalt uit zijn geloof. Volgens getuigen was Mateen een vaste klant in de homoclub en was hij een hevige drinker. Homoseksualiteit wordt in het kalifaat met de doodstraf bestraft en ook de consumptie van alcohol is verboden. Iedereen die betrapt wordt, krijgt zweepslagen.

”IS onder druk”

“Na opeenvolgende verliezen op het slagveld staat IS hoe langer hoe meer onder druk, vandaar dat er meer risico’s genomen worden. Het risico op verkeerd bewezen te worden”, zegt expert Michael Horowitz. “Door Mateen zomaar te claimen, verliezen ze de controle over het verhaal dat ze willen vertellen. En die controle was tot voor kort een topprioriteit voor de organisatie.”

Op Twitter werd er al gelachen met het idee van een alcohol drinkende homo die nog niet uit de kast gekomen was. Zo werden er onder meer spotprenten van de IS-vlag met regenboogkleuren geplaatst.

Ook de dodelijke steekpartij in Parijs, waarbij twee agenten om het leven kwamen, werd geclaimd door IS. De moordenaar, de 25-jarige Larossi Abballa, had een achtergrond als jihadi: in 2013 werd hij veroordeeld voor deelname aan een netwerk dat mensen naar Pakistan smokkelde.

In een Facebook-video waarop de moorden live te zien waren, zag je Abballa twijfelen over wat hij moest doen met het driejarig kindje van de twee agenten die hij net vermoord had. Even daarvoor had hij nog zijn sympathie voor IS geuit. Volgens hem was dat de schuld van de Franse autoriteiten. “Jullie hebben de deuren van het kalifaat gesloten, jullie wilden je niet aansluiten bij de islam. Dan zullen wij de deuren van jullie land openzetten. Denk je dat we zullen stoppen? We hebben nog meer verrassingen voor jullie in petto.”

Bij de aanslagen in Parijs (13 november 2015) en in Brussel (22 maart 2016) was het duidelijk dat de daders onder de IS-vlag opereerden. Nu zijn die connecties allesbehalve duidelijk. Beide daders zijn ook omgekomen bij hun aanval. Het is nu aan de speurders om hun connectie met de extremistische organisatie onderuit te halen.

.

Nu in het nieuws