© Getty Images/iStockphoto

“Helft advertenties op gratis livestreamsites bevat malware”

Advertenties die gratis livestreamsites aanbrengen bovenop de videobeelden leiden bij afsluiting ervan in de helft van de gevallen naar een webpagina met malware die er net zo uitziet als voorheen. De malware installeert echter software op je pc die internetfraude mogelijk maakt. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door wetenschappers van iMinds - KU Leuven en de Amerikaanse Stony Brook universiteit.

De onderzoekers analyseerden in het kader van hun studie met een semi-automatische tool meer dan 23.000 gratis livestreampagina’s. Deze waren afkomstig van ruim 5.600 domeinen, waarvan meer dan 20 procent behoort tot Alexa’s lijst van de 100.000 meest bezocht websites. De geïdentificeerde domeinen werden in totaal meer dan 850.000 keer bezocht. Het gaat om livestreamdiensten om gratis allerlei live-evenementen te bekijken die vaak zonder toestemming van de eigenaar van die content illegaal worden aangeboden. De onderzoekers ontdekten dan ook opvallend veel inbreuken op auteursrechten en handelsmerken.

Uit het onderzoek blijkt dat de ‘overlay-advertenties’, die deze sites bovenop de videobeelden aanbrengen, in de helft van de gevallen bij het aanklikken van de afsluitknop naar een webpagina met malware leiden. Die installeert software op de pc waardoor externen bijvoorbeeld je surfgedrag kunnen observeren of soms zelfs je pc overnemen en persoonlijke gegevens stelen. De veel gebruikte browsers Chrome en Safarie bleken gevoeliger te zijn voor deze praktijken dan andere. Een aantal sites bleek bovendien scripts te bevatten die adblockerextensies blokkeren waarmee men advertenties kan wegfilteren.

De onderzoekers ontwikkelden inmiddels echter een tool die onder meer kan gebruikt worden om bezoekers van potentieel gevaarlijke websites te waarschuwen. De tool kan ook veiligheidsanalisten helpen om tot dusver onbekende pagina’s die gratis livestreamdiensten aanbieden te detecteren om zo inbreuken op auteursrechten en handelsmerken tegen te gaan. Een prototype is momenteel beschikbaar voor studenten van de KU Leuven. In de toekomst zal de tool vrij kunnen gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden.

Nu in het nieuws