© *

Deze handtas is een betere investering dan een huis

Wie een stevig rendement wil op zijn zuurverdiente centjes, koopt beter een Chanel dan een stapel bakstenen. Dat beweert althans de gespecialiseerde website Baghunter, dat de prijsevolutie van het meest bekende model, de Chanel 2.55, schetste.

De 2.55, genoemd naar de maand en het jaar waarin hij op de markt kwam, is bekend om zijn gestikte leer, zijn schouderband met kettingen en de rechte 'Mademoiselle'-sluiting. Hij wordt vaak verward met de al even bekende 'classic flap bag', die het logo met de dubbele C als sluiting heeft.

De eerste exemplaren van de tas kwamen in 1955 op de markt voor zo'n 195 euro, in de jaren negentig was dat al bijna tien keer zoveel. Tegenwoordig tel je makkelijk 4.000 euro neer voor een 2.55. Baghunter becijferde dat de waarde van de handtas de laatste zes jaar met 70 procent gestegen is. Wie de afgelopen jaren een Chanel 2.55 kocht, heeft dus een goede zaak gedaan, want de tas blijft ook tweedehands zijn waarde houden. Volgens Baghunter is die prijsevolutie een indicatie van de evolutie van de waarde van andere bekende modellen van Chanel, zoals de Boy.

Baghunter vergeleek de prijsstijging van de 2.55 met die van de huizenmarkt en de S&P 500 met de vijfhonderd grootste Amerikaanse aandelen. Die laatste twee zijn respectievelijk met 8.1 procent en 13.2 procent gestegen, veel minder dus dan de zeventig procent van de Chanel.

Eerder becijferde de website dat de beroemde Birkin Bag van Hermès een betere investering was dan goud. De waarde van deze tas steeg de afgelopen jaren elk jaar met 14.2 procent.

NIET TE MISSEN