Bijna de helft van de Belgen draagt deel van zijn kleren nooit

Foto: Shutterstock

Mode

Bijna de helft van de Belgen draagt deel van zijn kleren nooit

Print

Uit een online peiling van onderzoeksbureau iVox, uitgevoerd in opdracht van 2dehands.be, blijkt dat vier op de tien Belgen meer dan een vijfde van hun kledij nooit dragen. De meest voorkomende reden? De stuks passen niet meer of vallen niet meer in de smaak.

“Ik heb niets om aan te trekken”: je hebt het misschien zelf al luidop gezegd terwijl je naar een volle kast staart. Het is een probleem dat veel Belgen kennen, zo blijkt uit de internetenquête. Het probleem is dat 39 procent van de ondervraagden een vijfde of meer van de inhoud van hun garderobe niet meer interessant vindt om te dragen. Deze twee redenen komen het vaakst voor: de kledij past niet meer (47 procent) of ze kan de koper niet meer bekoren (34 procent).

Opruimen

De resultaten van de rondvraag tonen aan dat mannen vooral T-shirts (40 procent) in hun kast laten liggen en dat vrouwen vooral jurken ( 32 procent) niet meer leuk vinden. Bij meer dan een derde van de mannen wordt zelden opgeruimd. Zo’n 16 procent van de bevraagde dames doen dat wel. De Belgen die hun kleerkast wel opruimen, doen dat gemiddeld twee keer per jaar. De meesten van hen (74 procent) gooien ongebruikte stuks in een kledingcontainer. Zo’n 23 procent van de mensen propt de ‘onpopulaire’ stuks achteraan in de kleerkast, 21 procent schenkt de kleren aan familie of vrienden en 9 procent stockeert de kledij op zolder.

Bijna de helft van de Belgen draagt deel van zijn kleren nooit
Foto: Shutterstock

Verkopen

De minderheid (8 procent) van de personen die hun garderobe af en toe eens opnieuw ordenen, bieden hun oude kleren te koop aan. Daar is volgens Petra Baeck, woordvoerster voor 2dehands.be, ruimte voor verbetering. “In het onderzoek gaf een kwart van de Belgen aan dat de verkoop van ‘ongebruikte kleding’ hen meer dan 150 euro kan opleveren. Dit kan een leuk extraatje zijn met de zomer in het vooruitzicht”, klinkt het in het officiële persbericht. De kans dat je de kleren kwijtraakt is reëel: de cijfers tonen aan dat 16 procent van de Belgen het afgelopen jaar tweedehandskleding kocht. Maar 15 procent van de deelnemers geeft aan dat ze er niet aan dachten om hun kledij online te verkopen. Zo’n 24 procent vindt dat kledij verkopen via het internet te veel tijd in beslag neemt en 54 procent geeft de spulen naar eigen zeggen liever aan een goed doel.

NIET TE MISSEN