Atapuma wint eerste bergrit in Zwitserland, Wellens toont zich maar Latour pakt geel

Foto: PN

Atapuma wint eerste bergrit in Zwitserland, Wellens toont zich maar Latour pakt geel

Print

Darwin Atapuma heeft de vijfde etappe in de 80e editie van de Ronde van Zwitserland (WorldTour) gewonnen. De Colombiaan van BMC kwam in de eerste bergrit als eerste boven op de klim naar Cari. Peter Sagan kwam onderweg ten val en moet zijn leiderstrui afgeven aan de 22-jarige Fransman Pierre Latour (AG2R), die Kelderman in de stand nét voor bleef dankzij zijn resultaat in de proloog. Tim Wellens (Lotto-Soudal) reed lang virtueel in het geel maar brak op de slotklim.

In de eerste bergetappe van deze Ronde van Zwitserland (126.4 km) moesten drie cols beklommen worden, en niet van de minsten: Furkapass (16.5km 6.1%), Gotthardpass (8.6km 6.6%) en de slotklim naar Carì (11.7km 7.6%).

Al snel kregen we een vlucht van 24 koplopers en onder hen zaten met Tim Wellens (Lotto-Soudal) en Dries Devenyns (IAM) twee Belgen mee voorin. Op de besneeuwde flanken van de Furkapass begon het echter te regenen en valpartijen konden niet uitblijven. Zelfs Peter Sagan kwam ten val en hij zou nooit nog aansluiting vinden bij de voorwacht van het versplinterde peloton en verspeelde zo zijn leiderstrui.

Astana was de enige topploeg die vooraan geen mannetje mee had en de Kazachse ploeg hield de voorsprong stabiel tussen de twee à drie minuten.

Wellens virtueel in het geel

Voorin was Wellens bij de beteren bergop en samen met Atapuma, Berhane, Anacona , Dupont, Dombrowski en Sivtsov reed hij op de Gotthardpass weg van zijn medevluchters. In de afdaling begon het harder te regenen. Met 1’23” voorgift op het jagende peloton reed Wellens virtueel in de gele trui en hij sprokkelde nog drie seconden bonificatie aan de tussensprint.

De klim naar Cari wordt met zijn 22 bochten de “Alpe d’Huez van Zwitserland” genoemd en zo’n klim is dan ook het geliefde terrein van Team Sky, dat het peloton mende in dienst van Geraint Thomas. Wellens voelde de hete adem van de zwarte brigade in zijn nek en plaatste vooraan als eerste een demarrage maar werd teruggehaald door Atapuma, die op zijn wiel kleefde.

Colombiaanse demarrage

Zo bleven ze nog met z’n vieren over: Wellens, Atapuma, Anacona en Berhane. Aangezien Sky niet werd bestookt, liepen de vier koplopers ook verder uit op de achtervolgers. Er was echter geen samenwerking en de vier bleven elkaar bestoken met demarrages. Toen Atapuma op zes kilometer van de streep versnelde, moest Wellens de Colombiaan van BMC laten rijden.

Atapuma twijfelde niet en de dagzege zou hem niet meer ontglippen. Wellens zag zijn gele droom in rook opgaan toen in het peloton de gaskraan dan toch werd open gedraaid door Van Garderen, Rui Costa, Thomas en Kelderman. De Fransman Warren Barguil bleek echter de beste bergop en ging nog op zoek naar Atapuma maar hij moest uiteindelijk tevreden zijn met de tweede stek. 

Fransman pakt geel dankzij... proloog

Pierre Latour, Tejay Van Garderen en Wilco Kelderman kwamen een paar seconden later binnen. Met zijn derde plaats werd de 22-jarige Latour de nieuwe leider, al kwam daar wel nog wat rekenwerk aan te pas. Kelderman heeft immers exact dezelfde tijd maar dan is de uitslag van in de proloog doorslaggevend en daarin was Latour nét iets beter. Uiteindelijk finishte Wellens op 1:05 als zeventiende en beste Belg.

Voor Atapuma is het nog maar de vierde profzege, de tweede in de WorldTour. De Colombiaanse kampioen van 2008 won in 2012 een rit in de Ronde van Trentino (2.BC) en in 2013 een etappe in de Ronde van Polen (WT).

Donderdag krijgen de renners opnieuw een aankomst bergop te verteren. De zesde rit start in Weese, de aankomst is 162,8 kilometer verder in het skioord Amden getrokken. Onderweg wordt de Klausenpass, liefst 26 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent, bedwongen. De slotklim is 9,5 kilometer lang en gemiddeld ruim 9 procent steil. .
 

Uitslag:

1. Darwin Atapuma (BMC) in 3u41’52”

2. Warren Barguil +4”

3. Pierre Latour +7”

4. Tejay Van Garderen +9”

5. Wilco Kelderman +9”

Stand:

1. Pierre Latour in 18u04’54”

2. Wilco Kelderman z.t.

3. Geraint Thomas +5”

4. Warren Barguil + 16”

5. Tejay Van Garderen +18”

Meer sportnieuws