Rusland op rand van uitschakeling na pijnlijke nederlaag tegen Slovakije

Foto: EPA

Rusland op rand van uitschakeling na pijnlijke nederlaag tegen Slovakije

Print

Het is het EK van Rusland niet: door het gedrag van een aantal hooligans bijna uit het toernooi gegooid en na een magere één op zes ook sportief in zwaar weer. Vandaag was Slovakije met 2-1 te sterk, onder meer dankzij een fantastisch doelpunt van Marek Hamsik. Rusland is voorlopig laatste in groep B.

Rusland had op de eerste speeldag een onverhoopt puntje tegen een indrukwekkend Engeland gehaald, tegenstander Slovakije was met 2-1 ten onder gegaan tegen het Wales van Gareth Bale. Met andere woorden: beide ploegen hadden de punten dus broodnodig.

Rusland had dat het beste begrepen en zette meteen een offensief in, met onder meer kansen voor Smolov, de topschutter van de Russische competitie. Ook Dzyuba was een paar keer dicht bij een doelpunt, maar scoren lukte niet. Dan maar even voordoen het moest, dacht Weiss. Hij kapte met één beweging twee stuntelende Russen uit en had alle tijd om zijn schot in de verste hoek te mikken: 1-0 na 32 minuten.

Rusland op rand van uitschakeling na pijnlijke nederlaag tegen Slovakije
Foto: AFP

Hamsik tovert

Een klap voor de trotse Russen, maar het werd nog erger. In de 44ste minuut stonden defensie en doelman even te slapen toen Marek Hamsik de bal na een korte hoekschop aangespeeld kreeg. De speler van Napoli aarzelde niet en knalde van buiten het strafschopgebied uit een scherpe hoek staalhard in de kruising. Een prachtig doelpunt dat nog in veel overzichtjes zal verschijnen.

Zenuwslopend slot

Slovakije had als onafhankelijk land nog nooit een wedstrijd op een EK gewonnen en slaagde erin het hoofd koel te houden...tot de 79ste minuut. Rusland leek al verslagen, maar na een gelukkige carambole zetten Shatov en Gloesjakov een heerlijke combinatie op, netjes binnengekopt door die laatste: plots stond het 2-1 en was het Slowakije dat naar adem hapte. Rusland haalde de stormram boven, maar vergeefs. Telkens gooide zich wel een been, hand of ander Slovaaks lichaamsdeel tussen de bal en het doel. De Slovaakse fans hielden het niet meer, maar mochten enkele minuten later toch aan een lange feestnacht beginnen.

Maandag alles of niets

Slovakije komt door de zege voorlopig naast Wales op de eerste plaats in groep B met drie punten. Wales speelt morgen wel nog tegen Engeland. Dat heeft één punt, net als Rusland. Op de derde en laatste speeldag neemt Rusland het maandag om 21u op tegen Wales. Slovakije ontmoet op hetzelfde moment Engeland.