De Wever: “Waalse stakers bewijzen elke dag dat N-VA gelijk heeft”

Bart De Wever. Foto: BELGA

De Wever: “Waalse stakers bewijzen elke dag dat N-VA gelijk heeft”

Print

“Als links er in 2019 in Wallonië op vooruit zou gaan, zitten we pas echt in een scenario van een ‘failed nation’, want dan kan het zo niet verder.” N-VA-voorzitter Bart De Wever maakt in een interview in Knack een analyse van de politieke toestand in België, en meer bepaald in Franstalig België. “Elke dag bewijzen de Waalse stakers dat de N-VA gelijk heeft.”

Met het gevoerde beleid in de federale regering geeft de N-VA de zes miljoen Vlamingen wat ze vroegen, meent De Wever. Dat sommigen zeggen dat de regering-Michel geen legitimiteit heeft bij de Franstaligen omdat ze in Wallonië niet over een meerderheid beschikt, “is niet mijn probleem”, aldus de N-VA-voorzitter.

Wel hoopt hij dat bij de verkiezingen in 2019 de centrumrechtse strekking in Wallonië versterkt wordt. “Want als links er in 2019 in Wallonië op vooruit zou gaan, zitten we pas echt in een scenario van een ‘failed nation’, want dan kan het zo niet verder. Als men in Wallonië (...) niet accepteert dat België bestuurd wordt door een democratische meerderheid, dan moet men de consequenties daarvan aanvaarden. Dan moet Wallonië zeggen: we willen een links landje zijn, een soort Griekenlandje in het noorden.”

De Wever ziet in de stakingen in Wallonië het levende bewijs dat de N-VA gelijk heeft. “De PS heeft in Wallonië krachten ontketend die ze niet meer onder controle heeft. Tja, als je de doos van Pandora opent en Raoul Hedebouw (PTB/PVDA) komt eruit, dan heb je een probleem. Die man krijg je er niet zomaar weer in. De cipiersstaking is zó ver voorbij alle rede en redelijkheid dat zelfs de wildste PS’ers, primaire types zoals FGTB-kopstuk Marc Goblet, met hun derde actieve hersencel inmiddels ook begrepen hebben dat deze wilde actie ook voor hen geen goede zaak is. Maar die geest krijgen ze niet meer zomaar weer in de fles.”

Vlaams Belang

Overigens is de aantrekkingskracht van extreemlinks in Wallonië het spiegelbeeld van het succes van het Vlaams Belang, vindt De Wever. De Waal die voor de PTB stemt, is dezelfde ontevreden burger die in Frankrijk achter het Front National aanloopt en die in Vlaanderen terugkeert naar het Vlaams Belang. Het is de kiezer die zich verweesd en door iedereen verlaten voelt.”

In het interview is De Wever ook erg kritisch voor de Vlaamse media. “Ik betrap mezelf erop dat ik in het weekend nauwelijks nog een krant gelezen krijg. Waarom zou ik ook, De Standaard is een slechte kopie van De Morgen geworden. Of de Gazet van Antwerpen: als je die edito’s leest, ben je heel ver van de rechtse krant op Linkeroever. De Vlaamse pers verveelt mij.”

.

Nu in het nieuws