Wet-Major: Dokwerkers keuren massaal hervormingen goed

Print

Monique Verbeeck (BTB) en Marc Loridan (BTB). De vakbonden gaven vandaag meer toelichting over de uitslag van het referendum. Foto: Joris Herregods

De Vlaamse havenarbeiders hebben in een referendum de hervorming van de havenarbeid met overtuigende cijfers goedgekeurd. Het lijkt er dus op dat de aanpassingen die Europa ons land oplegde, zullen worden doorgevoerd. Op de verschillende deelvragen antwoordden tot 90% van de stemmers 'ja'.

De havenvakbonden organiseerden het referendum bij hun achterban. Inzet was het ontwerp van akkoord dat de bonden eind april met minister van Werk Kris Peeters (CD&V) sloten over de liberalisering van de wet-Major. 

Die wet regelt de havenarbeid, en geeft bepaalde privileges aan erkende dokwerkers. Europa wil echter dat die – volgens velen goed functionerende – wet wordt aangepast. Het is Europa vooral een doorn in het oog dat dokwerkers in ons land alleen uit een door bonden en patroons beheerde pool gerekruteerd mogen worden. 

Met het kkoord treedt er een versoepeling van die regeling in. Er kwam voor het referendum minder dan de helft van de havenarbeiders opdagen. "Maar we mogen er van uit gaan dat wie écht tegen was, de moeite heeft gedaan om te komen stemmen", klinkt het in vakbondskringen.

Deelvragen

Er waren in het referendum drie deelvragen:

  1. 85,74 % verklaarde zich akkoord met het multitasken, wat betekent dat een gespecialiseerd havenarbeider ook voor ander werk oproepbaar is. 
  2. 86,89 % verklaarde zich akkoord met het parallelcircuit, wat betekent dat er buiten de klassieke 'pool' mag worden aangeworven. 
  3. 91,43 % verklaarde zich akkoord met de nationale erkenning, wat betekent dat de dokwerkers in verschillende havens aan de slag kunnen. 

Bekijk meer video's via www.atv.be

.

Nu in het nieuws