Straf met uitstel voor man die vriendin probeerde te wurgen

Het gerechtshof in Mechelen. Foto: Patrick Hattori

Straf met uitstel voor man die vriendin probeerde te wurgen

Print
Mechelen -

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft woensdag een man schuldig bevonden aan een wurgpoging op zijn vriendin. Hij was om een futiliteit uitgevlogen en kon zijn agressie niet meer bedwingen. De man lijdt aan een psychische aandoening en kreeg een straf met uitstel omdat hij inmiddels dankzij begeleiding tot inzicht is gekomen.

Op 20 januari kreeg de man ruzie met zijn vriendin, met wie hij op dat moment twee weken samenwoonde na een LAT-relatie van vijf jaar. De vrouw was emotioneel omdat haar moeder was gestorven. Plots greep de man haar naar de keel en begon haar te wurgen en schoppen. Toen hij de angstige blik in haar ogen zag, loste hij zijn greep.

Bij zijn verhoor gaf hij toe dat hij kwaad geworden was om een futiliteit en zijn vriendin zonder reden wilde wurgen. Hij lijdt aan een periodieke explosieve stoornis, waardoor hij soms zonder enige aanleiding kwaad kan worden. De man werd in 1992 al opgenomen in de psychiatrie. Sindsdien had hij zijn stoornis goed onder controle, al kon hij tijdens ruzies nog steeds extreem boos reageren. Sinds zijn aanhouding in januari volgde de man een cursus agressiebegeleiding, waardoor hij meer inzicht kreeg in zijn problematiek.

De rechter meende dat de voorhechtenis voor de man voldoende was als effectieve bestraffing en veroordeelde hem tot 12 maanden met gedeeltelijk uitstel. Hij moet zich wel ambulant blijven laten begeleiden voor zijn agressieprobleem.

Zijn vriendin kreeg 1 euro provisionele schadevergoeding toegewezen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio