Na zoveel dagen slaaptekort haalt koffie niets meer uit

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Na zoveel dagen slaaptekort haalt koffie niets meer uit

Print

Cafeïne helpt om je een wakker gevoel te bezorgen maar als je al drie dagen na elkaar onvoldoende hebt geslapen, dan haalt een kop koffie niets meer uit. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Walter Reed Army Institute of Research, verschenen in het medisch vakblad ‘Sleep’.

Een team wetenschappers, verbonden aan instituut in het Amerikaanse Maryland, nodigde 48 kerngezonde mensen uit in hun slaaplaboratorium. Ze moesten er negen nachten blijven ter observatie, zodat de vorsers de link tussen cafeïne en nachtrust konden duiden.

Vijf uur slaap

Tijdens de eerste nacht mochten de deelnemers zo lang slapen als ze wilden, de vijf nachten die volgden werden ingedeeld door de onderzoekers. Zij wekten de deelnemers alweer na vijf uur slapen. Sommige deelnemers kregen tijdens deze vijf dagen elke dag 200 milligram cafeïne toegediend, andere mannen en vrouwen moesten het doen met een placebo. De laatste drie nachten mochten de proefpersonen opnieuw acht uur per nacht slapen.

Prikkelbaar

Wat blijkt nu uit de slaapgegevens? Tijdens de vijf dagen met maar vijf uurtjes slaap, had de cafeïne na de derde dag geen gunstig effect meer op de alertheid van de proefpersonen. De cafeïne had na dag drie ook geen oppeppend effect meer. Mensen die de cafeïne toegediend kregen, waren tijdens de eerste dagen opgewekter dan de groep doe placebo kreeg. De laatste dagen met nachten van amper vijf uur, waren de proefpersonen ondanks de cafeïne prikkelbaarder dan de mensen die het met een placebo moesten doen.

Drie dagen

Hoofdonderzoekster Tracy Jill Doty is naar eigen zeggen verrast dat de effecten van cafeïne al na drie dagen vervagen. “De resultaten van dit onderzoek zijn belangrijk omdat men ervan uitgaat dat cafeïne helpt om slechte prestaties te wijten aan slaaptekort tegen te gaan, maar deze studie toont aan dat dezelfde dosis van de stof na enkele dagen al niet meer efficiënt is”, zei ze tijdens Sleep 2016,een bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies die dit jaar plaatsvond in Denver.

NIET TE MISSEN