“Schutter vroeg of er zwarten aanwezig waren. Die zou hij sparen omdat ze al genoeg geleden hebben”

Print

“Mijn vriendinnen en ik hadden de tijd van ons leven, tot alles plots omsloeg in een nachtmerrie.” Een twintigjarige getuigt over de schietpartij in homoclub Pulse in Orlando, waarbij 49 slachtoffers en de schutter om het leven kwamen. “

Universiteitsstudente Patience Carter (20) was zaterdagavond samen met haar vriendinnen Akyra Murray (18) en Tiara Parker aan het dansen in nachtclub Pulse, toen Omar Mateen er het vuur opende. Mateen schoot 49 mensen dood, onder wie ook Akyra Murray, de jongste van alle slachtoffers.

Carter, die studeert in Philadelphia, was samen met haar twee vriendinnen op vakantie in Orlando. “Akyra’s ouders hadden ons in de club afgezet voor een meidenavondje”, zei ze gisteren vanop haar ziekenhuisbed. “Rond 2 uur hoorden we de eerste schoten. Tiara dacht eerst dat de clubeigenaar de feestgangers zo buiten probeerde te werken. Dat verwarde me. Zo iemand zo ver gaan alleen maar zodat de mensen de club zouden verlaten?”

Carter dacht eerst dat het een BB-gun was. “Of de dj die het geluid van schoten afspeelde. Ik dacht toen nog niet dat het echte schoten waren. Toch reageerde ik door op de grond te gaan liggen.” Vervolgens zag ze haar vriendinnen naar de toog lopen. “Zonder het zelf te merken kroop ik achteruit, naar de uitgang toe. Akyra zag me en liep ook naar me toe.”

“Voel me zo schuldig”

“Schutter vroeg of er zwarten aanwezig waren. Die zou hij sparen omdat ze al genoeg geleden hebben”
Foto: AP

Toen de twee vriendinnen veilig buiten geraakt waren, merkten ze dat Tiara nog altijd binnen was. Ze besloten om allebei opnieuw naar binnen te lopen om hun vriendin te redden.

Eens de drie vriendinnen elkaar hadden teruggevonden in de club, verscholen ze zich in de toiletten. Niet veel later kwam ook schutter Mateen daar binnen en vuurde een hele resems kogels af. “Iedereen was aan het schreeuwen.”

De achttienjarige Akyra Murray werd geraakt en overleed later aan haar verwondingen nadat ze drie uur lang gegijzeld gehouden werd. “Ik voel me zo schuldig voor haar dood”, aldus Carter, die ook geraakt werd in haar been. “Het was een shock. Op het ene moment hadden we de tijd van ons leven, op het andere sloeg alles plots om in een nachtmerrie.”

“Schutter vroeg of er zwarten aanwezig waren. Die zou hij sparen omdat ze al genoeg geleden hebben”
Foto: AFP

“Al genoeg geleden”

Na een tijdje kwam Mateen opnieuw de toiletten binnen. “We vreesden opnieuw voor ons leven, maar hij vroeg gewoon of er zwarte mensen zich achter de deuren verscholen”, aldus Carter. “Ik durfde niets te zeggen, maar iemand anders bevestigde het wel.” Op dat moment liet Mateen zijn wapens zakken. “Hij riep dat hij geen probleem had met zwarten. Dit gaat over mijn land, jullie hebben al genoeg geleden.”

Dat wordt echter tegengesproken door het feit dat er heel wat zwarten onder de slachtoffers zijn en getuigenissen van ex-collega’s die Mateen omschrijven als “een openlijke racist, die voortdurend negatieve opmerkingen maakte over zwarten en hispanics.”

Trouw aan IS

Carter overhoorde ook de telefoongesprekken die Mateen had met politie tijdens de drie uur durende gijzeling. “Hij sprak met momenten Arabisch, zwoer trouw aan IS en zei dat hij de schietpartij uitvoerde zodat Amerika zou stoppen met zijn land te bombarderen.” Mateen werd geboren in New York en was een Amerikaans staatsburger, maar zijn ouders waren allebei migranten uit Afghanistan.

Tegen het einde van de gijzeling waarschuwde een SWAT-team van de politie dat ze door de muren gingen breken en dat de aanwezigen afstand moesten houden van de muren. “Op dat moment schoot Mateen nog drie mensen dood. Ik was bang te verdrinken in bloederig water”, vervolgt Carter. “De kracht van de inval leidde ertoe dat de leidingen barstten. Er was echt overal bloed.”

.

Nu in het nieuws